"Широкий перелік тем". Зеленський розповів про переговори із Шольцом

Зеленський поговорив із Шольцом про німецьку підтримку України (ілюстративне фото)
Фото: president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський 7 вересня у Twitter повідомив про телефонну розмову з федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцом.

"Провів телефонну розмову з бундесканцлером Олафом Шольцом на широкий перелік тем. Зокрема, подякував за підтвердження 5 млрд макрофіну (макрофінансової допомоги. "ГОРДОН") від ЄС, розповів про необхідність повноцінної програми МВФ. Обговорили плани щодо подальшого посилення оборонних спроможностей України", – написав президент України.

Розмова Зеленського і Шольца відбулася на тлі опублікованої у ЗМІ інформації про те, що канцлер Німеччини під час візиту до Берліна прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля відхилив прохання про постачання в Україну танків Leopard. Водночас, за даними ЗМІ, в уряді Шольца пообіцяли, що Німеччина й далі підтримуватиме Україну "у військовому, а також у політичному, фінансовому та гуманітарному плані".

Контекст:

Німеччина від початку війни 2014 року надавала Україні фінансову допомогу, допомагала лікувати поранених українських військовослужбовців, але відмовлялася від надання зброї. Після повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 року ФРН змінила свою позицію щодо постачання зброї в зони конфлікту і погодилася постачати озброєння в Україну.

ЗСУ вже отримали від Німеччини 3 тис. одиниць протитанкової зброї Panzerfaust 3 із 900 пусковими пристроями, 10 самохідних гаубиць Panzerhaubitze 2000 (разом із Нідерландами), 50 протибункерних ракет та іншу зброю, наголошують на сайті уряду. Також українські військові отримали від ФРН каски, обмундирування, намети та медикаменти. Німецький таблоїд Bild підрахував, що Німеччина обіцяла Україні зброї на 675 млн.

29 серпня Шольц закликав прийняти до Євросоюзу Україну, Молдову і Грузію.