Шольц закликав прийняти в Євросоюз Україну, Молдову та Грузію

Шольц: Їхній вступ до ЄС відповідає нашим інтересам
Фото: ЕРА
Європейський союз потрібно розширити і реформувати. Про це канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив 29 серпня під час візиту до Праги (Чехія), пише AFP.

За його словами, вторгнення Росії в Україну потребує "європейської відповіді на цей вододіл". Євросоюз має зменшити свою залежність у всіх сферах: енергетиці, економіці та обороні.

Шольц також виступає за розширення ЄС завдяки приєднанню України, Молдови, Грузії і шести країн Західних Балкан – Албанії, Чорногорії, Сербії, Північної Македонії, Косова та Боснії і Герцеговини.

"Їхній вступ до ЄС відповідає нашим інтересам", – сказав він.

Канцлер акцентував на тому, що обіцянки кандидатам "мають супроводжувати справи".

Також він запропонував Євросоюзу відійти від принципу одностайності і ввести систему голосування більшості, щоб не уповільнювати ухвалення рішень, зокрема щодо санкцій.

"Нумо разом шукати компроміси", – закликав глава німецького уряду.

Контекст:

До Європейського союзу зараз входить 27 держав. Останнє розширення блоку відбулося 2013 року – до нього приєдналася Хорватія. Наразі, за даними сайта Європейської комісії, сім країн – Албанія, Північна Македонія, Чорногорія, Сербія, Туреччина, Молдова і Україна – є країнами – кандидатами на членство в ЄС, а Косово, Боснія і Герцеговина та Грузія – потенційними кандидатами.

Україна подала заявку на вступ до Європейського союзу 28 лютого 2022 року. 

17 червня Єврокомісія рекомендувала надати статус кандидата на вступ до ЄС Україні та Молдові, а також висунула низку умов, які Україна має виконати перед початком переговорів щодо вступу в Євросоюз.

23 червня лідери ЄС зібралися у Брюсселі на саміт, де розглянули заявки трьох країн, надали Україні та Молдові статус кандидата, визнали європейську перспективу Грузії та заявили про готовність надати їй статус кандидата, щойно буде вирішено пріоритетні питання.