Шмигаль: Ми готуємося до всіх сценаріїв, зокрема до можливого карантину на зимові свята

Шмигаль назвав чинні обмеження "зваженою альтернативою жорстким карантинним заходам"
Фото: kmu.gov.ua

Зараз вся Україна у "помаранчевій" зоні і діє "карантин вихідного дня", зазначив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Уряд готується до всіх можливих сценаріїв запровадження обмежень, зокрема і до карантину на новорічні свята. Про це на засіданні уряду 25 листопада сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Підкреслюю: ми готуємося до всіх можливих сценаріїв, зокрема і до можливого введення карантину на зимові свята. Зараз вся Україна в "помаранчевій" зоні і діє "карантин вихідного дня". Це виважена альтернатива жорстким карантинним заходам", – сказав прем'єр.

Він заявив, що зараз запроваджувати жорсткіші обмеження не планують.

"Але ми розуміємо, що кінець грудня – початок січня – період новорічних свят. Це зустрічі, ярмарки, тісні контакти між людьми. Все це може дати значний поштовх до сплеску захворювання, який медична система може не витримати. Уряд не приховує і каже відкрито, що ми розробляємо план реагування на такі ситуації на випадок погіршення ситуації в країні", – сказав Шмигаль.

Прем'єр-міністр заявив, що уряд спілкується із місцевою владою і бізнесом, щоб напрацювати модель протиепідемічних заходів.

Станом на 25 листопада в Україні зафіксували 661 858 випадків коронавірусної інфекції, з них 13 882 – протягом останньої доби. За час епідемії у країні померло 11 492 пацієнти з COVID-19, одужало 307 778 осіб.

Кабінет Міністрів України вирішив запровадити "карантин вихідного дня" 11 листопада внаслідок збільшення кількості хворих на COVID-19. Міністр охорони здоров'я Максим Степанов пояснив, що йдеться про три вікенди. За його словами, МОЗ хотіло б запровадити жорсткий карантин на три тижні, проте українська економіка цього не витримає.

"Карантин вихідного дня" передбачає, що з 00.00 суботи до 00.00 понеділка в Україні працюватимуть лише продуктові магазини, аптеки, транспорт, автозаправні станції та ветеринарні аптеки. Ресторани, кафе або інші заклади громадського харчування працюватимуть тільки на винос. "Карантин вихідного дня" дасть можливість "зупинити хвилю коронавірусної хвороби", вважає Степанов.

Деякі міста відразу після оголошення рішення відмовилися запроваджувати "карантин вихідного дня". Зокрема, проти виступили Львів, Івано-Франківськ, Дніпро, Житомир, Черкаси, Одеса, Луцьк і Тернопіль. Голови міст пояснили це тим, що такі карантинні заходи неефективні та загрожують негативними наслідками для економіки. Пізніше в декількох містах передумали і погодилися із запровадженням карантину.

Поліцейські 14–15 листопада закрили 1,5 тис. магазинів, 800 закладів громадського харчування, 30 нічних клубів і 20 спортзалів; за фактами порушень правоохоронці склали майже 2 тис. адміністративних протоколів і відкрили дев'ять кримінальних проваджень. У Нацполіції України повідомили, що протягом 21-го і 22 листопада зупинили роботу 969 закладів торговельного та побутового обслуговування, 327 закладів громадського харчування, 22 торгових центрів і п'яти спортивних залів і басейнів.

23 листопада президент Володимир Зеленський заявив, що "карантин вихідного дня" дає результати.

Депутати Верховної Ради зібрали підписи під зверненням до Конституційного Суду про перевірку конституційності "карантину вихідного дня".