Шмигаль обговорив з амбасадоркою США повоєнне відновлення України

Брінк провела зустріч зі Шмигалем 9 червня у Києві
Фото: kmu.gov.ua
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль 9 червня у Києві провів зустріч з амбасадоркою США в Україні Бріджит Брінк, сторони, зокрема, обговорили питання повоєнного відновлення країни.

Про це повідомив прессцентр Кабміну.

"До масштабної війни ми мали хороший досвід у реалізації реформ. Після війни, переконаний, ми матимемо активну співпрацю у відновленні й відбудові нашої країни. Зараз ми працюємо над відповідним планом у межах ініціативи United24. Ми маємо намір створити ще кращу Україну. Не просто відновити цеглу й бетон, а відбудувати країну за європейськими стандартами. Розраховуємо, що США долучаться до цього процесу", – наголосив Шмигаль.

Глава уряду й амбасадорка США також обговорили оборонну підтримку України. Зокрема, Шмигаль зазначив, що Україна потребує більшої кількості озброєння для звільнення тимчасово окупованих територій РФ.

Контекст:

За розрахунками Мінекономіки, цього року втрати ВВП України становитимуть не менше ніж $112 млрд, до 2030 року – орієнтовно $1,2 трлн. У Мінфіні України вважають, що втрати ВВП України 2022 року через війну можуть становити від 30% до 50%.

ЄБРР прогнозує, що 2022 року економіка України скоротиться на п'яту частину. Світовий банк вважає, що ВВП України за підсумками 2022 року може впасти на 45,1% порівняно з попереднім роком.

За прогнозами Нацбанку України, озвученими 18 травня, падіння економіки України на 30% цього року через війну – це найоптимістичніший сценарій.

Шмигаль заявляв наприкінці травня, що прямі збитки, завдані Україні у зв'язку з війною, розв'язаною РФ, становлять майже $600 млрд.

За словами глави Кабміну, повоєнне відновлення України планують проводити за три етапи.