Шмигаль: Україна створює нацсистему переходу на стандарти НАТО

Україна твердо тримає курс на приєднання до НАТО, зазначив Шмигаль
Фото: kmu.gov.ua
Україна створює національну систему переходу на стандарти НАТО, її запуск дасть Україні можливість прискорити свій шлях до повноправного членства в Північноатлантичному альянсі. Про це 11 квітня заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у Facebook.

"Україна твердо й непорушно тримає курс на приєднання до Альянсу. Адже, як зазначив президент України [Володимир Зеленський], НАТО – це єдиний шлях до завершення війни на сході України",  написав Шмигаль.

Він нагадав, що, згідно з дослідженням центру "Нова Європа", Україна ввела вже 292 стандарти і керівні документи НАТО (19% угод зі стандартизації), третину з них – протягом останніх півтора року.

Про запуск системи 6 квітня на онлайн-конференції заявила віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина. За її словами, Рада національної безпеки і оборони готує спеціальне рішення про заходи на шляху вступу України в НАТО, одним із його елементів буде формування нацсистеми переходу на стандарти Альянсу.

Контекст:

Наприкінці 2014 року Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає відмову України від політики "позаблоковості". Відповідно до Воєнної доктрини України, ухваленої у 2015 році, поглиблення співпраці з НАТО є пріоритетним завданням.

7 лютого 2019 року український парламент ухвалив закон про внесення в Конституцію положення про стратегічний курс держави на набуття повноправного членства України в Європейському союзі та Організації Північноатлантичного договору. Закон набув чинності 21 лютого.

У 2018 році в НАТО визнали за Україною статус країни-аспіранта – кандидата на членство в Альянсі, у 2020-му Україна здобула статус партнера розширених можливостей.

4 квітня 2021 року президент України Володимир Зеленський привітав членів НАТО з річницею створення Північноатлантичного альянсу і заявив, що розраховує на підтримку країн НАТО в наданні Україні плану дій щодо членства в Альянсі.

6 квітня під час телефонної розмови з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом Зеленський заявив, що вступ України до Альянсу є єдиною можливістю завершити війну на Донбасі. За словами глави держави, надання Києву плану дій щодо членства в НАТО стало б "справжнім сигналом для РФ". Столтенберг зі свого боку зазначив, що НАТО твердо підтримує суверенітет і територіальну цілісність України.

У Міноборони України заявили, що розраховують у 2021 році одержати план дій щодо членства в НАТО.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти і докази.