Шмигаля на посаді прем’єра потенційно може замінити Свириденко − ЗМІ

ЗМІ пишуть, що Свириденко є зараз єдиною кандидатурою, яку серйозно обговорюють на заміну Шмигалю
Фото: kmu.gov.ua (архів)

Президентська команда обговорює звільнення прем'єра Дениса Шмигаля; замінить його, імовірно, перша віцепрем'єрка – міністерка економіки Юлія Свириденко. Про це йдеться у статті "Української правди" 10 липня з назвою "Юля-прем'єр або тривання Шмигаля. Чи замінить Зеленський найдовший уряд в історії".

3 липня "Українська правда" з посиланням на джерела написала, що президент України Володимир Зеленський нібито "втомився" від Шмигаля і, ймовірно, планує звільнити його. На посаду очільника уряду, за даними видання, розглядали Свириденко й голову правління НАК "Нафтогаз" Олексія Чернишова. 

"Ми "звільняли" прем'єра Шмигаля вже не раз. Але так близько до відставки, як зараз, цей Кабмін ще не був", – цитує "Українська правда" свого співрозмовника в команді президента. Джерела видання, які впродовж останніх місяців були присутні на нарадах за участю прем'єра та президента, порівнюють нинішні стосунки Зеленського зі Шмигалем зі стосунками президента і Валерія Залужного перед відставкою головнокомандувача. Зеленський нібито "ледь не підкреслено ігнорує його, слухає з явним роздратуванням, загалом особливо не вслухається в те, що прем'єр говорить".

За інформацією "Української правди", зараз єдиною кандидатурою, яку серйозно обговорюють на заміну Шмигалю, є Свириденко. Як пише видання, глава Офісу президента Андрій Єрмак сприймає її "як 100% лояльну і свою".

"Як відомо, Єрмак робить тільки те, що йому каже президент, тож, імовірно, президент так само підтримує кандидатуру Свириденко. Зрештою, в уряд вона потрапила за протекцією і з команди Єрмака, адже до призначення міністеркою економіки працювала заступницею глави ОП", − ідеться у статті.

Також повідомляють, що віцепрем’єрку підтримує Олена Зеленська − Свириденко супроводжує першу леді в кожен закордонний політ державним літаком, у них "теплі стосунки і спільний погляд на багато проблем".

Ще одним пунктом на користь віцепрем'єрки є досить предметний трек співпраці з основними закордонними донорами − вона для них зрозуміла, не була помічена в корупційних історіях. За словами джерел видання в урядових колах, тільки кандидатура Свириденко загалом дістала схвальні відгуки від західних партнерів.

Водночас, зазначено у статті, багато хто в уряді та "Слузі народу" не сприймає Свириденко серйозно. Автор статті прогнозує, що повагу в Раді їй у разі призначення доведеться завойовувати й утримувати. 

Контекст:

Денис Шмигаль очолює український уряд із березня 2020 року. До цього він місяць пропрацював віцепрем'єр-міністром – міністром розвитку громад і територій і пів року – головою Івано-Франківської обласної державної адміністрації. До політичної кар'єри Шмигаль був топменеджером кількох великих приватних підприємств. Перед Шмигалем прем'єром був юрист Олексій Гончарук, його уряд пропрацював пів року.

На початку 2021 року в ЗМІ з'являлася інформація, що уряд Шмигаля можуть відправити у відставку, але в Офісі президента її спростували. 

29 червня спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив в ефірі телемарафону, що найближчим часом Верховна Рада України розгляне кадрові питання щодо Кабінету Міністрів України. "Я переконаний, що найближчим часом Рада повернеться до кадрових питань. Наша задача − заповнити уряд. Уряд повинен фахово й професійно працювати, повинні бути люди, які відповідають за свої сфери", − цитувало його NV.

На початку липня 2024 року "РБК-Україна" також писало, посилаючись на джерела, що Шмигаля незабаром можуть відправити у відставку − нібито через те, що його зовнішньополітична активність різко знизилася. Якщо таке рішення буде ухвалено, то главу уряду можуть змінити до початку осені, зазначило видання. Як можливу заміну Шмигаля "РБК-Україна" також називало Свириденко.

Нардеп від "Слуги народу", юрист Федір Веніславський зазначив 5 липня в ефірі "Радіо Свобода", що ймовірна відставка Шмигаля, про яку пишуть українські ЗМІ, призведе до відставки всього складу Кабінету Міністрів, а припинення повноважень уряду під час воєнного стану заборонено законодавством. "Юридичних механізмів реалізації такого гіпотетичного сценарію, я на даний момент не бачу без внесення змін до законодавства України", – підкреслив Веніславський. Водночас він анонсував "точкові рішення" про звільнення кількох міністрів, до ефективності діяльності яких виникають питання.

Народний депутат Ярослав Железняк повідомив, що заява Веніславського про неможливість зміни Кабміну не має "нічого спільного з реальністю": попри цей закон, в Україні уже відбувалася зміна голови НБУ і омбудсмена під час воєнного стану. Також він навів приклади того, що навіть після відставки премʼєра Кабмін і далі діяв.