Син Байдена визнав, що ухилявся від податків. Який строк ув'язнення йому загрожує

Гантера Байдена можуть засудити до 17 років позбавлення волі
Фото: ЕРА

Син чинного президента США Джо Байдена Гантер визнав провину за дев'ятьма федеральними обвинуваченнями щодо несплати податків. Про це 5 вересня пише The New York Times.

Син глави Білого дому визнав провину без укладання угоди зі слідством. Захист заявив, що не зможе перемогти в суді, пише видання. Тепер йому загрожує максимальне ув'язнення на строк до 17 років або штраф до $1,3 млн, пише ЗМІ. Окрім того, ще 25 років ув'язнення йому може загрожувати у справі, пов'язаній із незаконним придбанням зброї (суд визнав Гантера Байдена винним за цими обвинуваченнями). 

Видання називає такий результат справи неочікуваним, оскільки минулого року адвокати сина президента США були на порозі підписання угоди про визнання провини без позбавлення волі.

Обвинувачення заявляло, що Гантер Байден приховував від податків прибутки, які отримував від "вигідних консалтингових закордонних контрактів". Правоохоронці вважають, що він користувався становищем сина президента, щоб укладати їх.

Гантер Байден, пояснюючи рішення визнати провину, згадав процес про незаконне зберігання зброї й страждання, яких він завдав сім'ї сина президента. "Я не дам їм пройти через це знову. Я не дозволю, щоб моя сім'я зазнала ще більшого болю, ще більшого вторгнення в особисте життя й непотрібного збентеження", – сказав він. За словами сина президента США, він вирішив визнати провину, щоб позбавити їх цього. 

У статті зазначено, що Гантер Байден, який перебуває під заставою, залишиться на свободі до оголошення вироку в середині грудня. 

Контекст:

Гантер Байден – середній син Джо Байдена. Він працював лобістом, юристом та інвестиційним банкіром. Раніше Байден також працював у раді директорів української компанії Burisma, яку пов'язують з ексміністром екології в уряді Миколи Азарова Миколою Злочевським.

У червні 2023 року стало відомо, що син президента Байдена визнав провину у двох правопорушеннях, пов'язаних із податками, та одному, пов'язаному з вогнепальною зброєю, у межах угоди з федеральною прокуратурою. За даними ЗМІ, у межах угоди про визнання провини міністерство юстиції США погодилося рекомендувати умовний строк за двома пунктами обвинувачення у своєчасній несплаті податків за 2017-й та 2018 рік. CNN припускав тоді, що кримінальне обвинувачення в незаконному зберіганні "відхилять". Угода розвалилася в липні після того, як суддя в Делавері звернула увагу на невідповідність угоди вимогам закону, зазначило видання "Голос Америки".

11 червня федеральний суд присяжних визнав Гантера Байдена винним за всіма трьома оголошеними йому обвинуваченнями у зберіганні вогнепальної зброї, зробивши висновок, що він порушив закони, які спрямовані на те, щоб перешкодити людям із наркотичною залежністю володіти нею. Вирок став першим випадком, коли найближчого родича чинного президента визнали винним у скоєнні злочину.