Сирія визнала "незалежність" "ЛНР" і "ДНР". Зеленський назвав це "нікчемною історією"

У сирійському МЗС стверджують, що ухвалили таке рішення, "спираючись на спільну волю і бажання налагодити відносини в усіх сферах" із "ЛДНР"
Фото: depositphotos.com

Сирія визнала "незалежність" так званих "ЛНР" і "ДНР". Про це 29 червня повідомило сирійське державне агентство новин SANA з посиланням на міністерство закордонних справ Сирії.

У сирійському МЗС стверджують, що ухвалили таке рішення, "спираючись на спільну волю і бажання налагодити відносини у всіх сферах" із терористичними організаціями на сході України.

Рішення Сирії прокоментував президент України Володимир Зеленський.

"Росія все ж таки вичавила із Сирії повідомлення про нібито визнання окупаційних структур на Донбасі як нібито держав. Це нікчемна історія. І в такому разі жодних відносин України із Сирією більше не буде, а санкційний тиск проти Сирії, навпаки, буде ще більшим", – наголосив глава держави.

Контекст:

У 2014 році, одразу після окупації Криму, Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбувалися між Збройними силами України з одного боку та російською армією з підтримуваними РФ бойовиками – з іншого.

У 2015 році Верховна Рада України визнала підконтрольні Росії райони Донецької та Луганської областей тимчасово окупованими територіями.

15 лютого 2022 року Держдума РФ ухвалила звернення до президента РФ Володимира Путіна про визнання "незалежності" так званих "ЛНР" і "ДНР".

21 лютого Путін оголосив про визнання "незалежності" окупованих територій України та підписав відповідні укази у присутності ватажків незаконних збройних формувань "ДНР" і "ЛНР" Дениса Пушиліна та Леоніда Пасічника. Укази офіційно передбачають введення російських військ на територію ОРДЛО для "підтримання миру".

Раніше "ЛНР" та "ДНР" визнали Абхазія та Південна Осетія, що їх самих визнало лише кілька країн ООН.

24 лютого Путін оголосив про вторгнення російських військ до України, заявивши, що мета РФ – "демілітаризація та денацифікація України".