"Схеми": Дівчина заступника генпрокурора України придбала за пів року елітного майна на 52 млн грн

У коментарі журналістам Вербицький заявив, що їхні стосунки з Ільницькою не мають сімейного характеру
Фото: Офіс Генерального прокурора / Facebook

Дівчина заступника генпрокурора України Дмитра Вербицького, киянка Христина Ільницька 2024 року стала власницею майна орієнтовною вартістю $1,2 млн, не маючи для цього офіційних доходів. Про це йдеться в розслідуванні, яке опублікували 10 червня "Схеми" (проєкт "Радіо Свобода").

За даними журналістів, у травні цього року вона придбала будинок в елітному котеджному містечку "Коник" у Києві площею 240 м&³2;. Згідно з договором, який є в розпорядженні "Схем", нерухомість коштувала їй значно дешевше за ринкову вартість маєтків у цьому районі української столиці.

"На профільних сайтах можна знайти оголошення про продаж аналогічного котеджу в цьому ж котеджному містечку. Зазначена вартість – майже $1 млн 200 тис., тобто приблизно 48 млн грн. "Схемам" удалося отримати договір купівлі-продажу цього будинку, в якому зазначено, що Христина Ільницька заплатила за нього набагато менше – близько 2 млн грн – це 1,9 млн за будинок і 200 тис. за землю. Тобто загалом – у 24 рази менше за ринкову вартість", – ідеться в розслідуванні.

Окрім того, Ільницька стала власницею автомобіля Porsche Macan T 2023 року випуску вартістю приблизно $100 тис. Водночас її офіційні доходи за 10 років, за інформацією джерел "Схем", становлять усього 360 тис. грн.

Журналісти наводять дані з камер спостереження й із соціальних мереж дівчини, які свідчать про зв'язок заступника генпрокурора з Ільницькою. Вони також зазначають, що Вербицький за документами орендує будинок у цьому самому селищі. Автори розслідування звертають увагу, що будинок заступника генпрокурора його племінник придбав за дорученням одеського бізнесмена за більше ніж 2 млн грн, що, згідно з ринковими цінами, є заниженою вшестеро вартістю. Раніше ДБР відкрило кримінальне провадження щодо компанії-забудовника котеджного містечка "Коник", у якому процесуальне керівництво здійснює Офіс генерального прокурора.

"За останній час у цій справі не було проведено жодних слідчих дій, а арешти на майно забудовника були зняті", – ідеться в сюжеті розслідувачів.

У коментарі журналістам Вербицький заявив, що їхні стосунки з Ільницькою не мають сімейного характеру, що не зобов'язує його вказувати її майно в декларації.

Сама Ільницька не спростувала, що перебуває з ним у стосунках, але також сказала, що "на цьому етапі" вони не мають сімейного характеру. Майно, придбане у 2024 році, вона пояснила доходами від яхтового бізнесу колишнього партнера, від якого нібито успадкувала за заповітом частину активів. "Схеми" встановили особу цього бізнесмена: він помер у 2020 році, а його українська фірма з оренди яхт того часу звітувала про збитки.