Мережа фіктивних підприємств. Заступник генпрокурора Вербицький розповів про найпоширеніші схеми із чорного експорту зернових

Дмитро Вербицький: Наша група працює на випередження, щоб нелегально зерно не виходило з країни
Фото: gp.gov.ua

Одна з найпоширеніших схем "чорного" експорту зерна – використання фіктивних підприємств, які оформлені на підставних осіб. Про це заявив заступник генерального прокурора України Дмитро Вербицький в ефірі єдиного телемарафону, який транслює, зокрема, канал "Ми – Україна".

Прокурор зазначив, що такі підприємства створюють для продажу зерна, яке придбано за готівку у фермерів здебільшого за заниженою вартістю. А після того як збіжжя залишає межі України, його перепродують кілька разів, і воно вже легально потрапляє до кінцевого споживача. Через це страждає українська економіка, підкреслив заступник генпрокурора.

Щоб зменшити нелегальний експорт зерна, в Офісі генерального прокурора діє міжвідомча група з питань протидії кримінальним порушенням на ринку зерна.

"Наша група працює на випередження, щоб нелегально зерно не виходило з країни. Це по-перше. Ми контролюємо правоохоронні органи й координуємо їх для того, щоб вони швидко реагували, якщо зерно нелегально купляється за готівку, не сплачуються податки, і за підробними документами намагаються вивезти його за заниженою вартістю", – заявив Вербицький.

Контекст:

За оцінкою Бюро економічної безпеки, у січні – вересні 2023 року ризикові підприємства експортували зернових невідомого походження на 133,9 млрд грн, що становить понад 20% від загальної кількості.

21 листопада Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкти №10168-2 і №10169, спрямовані на протидію чорному експорту зерна й неповерненню у країну валютного виторгу, повідомляв нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк.

Американська торговельна палата в Україні розкритикувала законопроєкти як такі, що створюють суттєві корупційні ризики й потенційно блокують експорт аграрної продукції з країни. Водночас, за словами Железняка, до другого читання їх планують значно доопрацювати разом із Мінагрополітики.

У Верховній Раді України готують законопроєкт, який посилює вимоги до легалізації експорту зерна. Про це у грудні 2023 року повідомив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, депутат від "Слуги народу" Данило Гетманцев.