"Слуга народу" – лідер парламентського рейтингу, "Європейська солідарність" посідає друге місце – опитування Центру Разумкова

Згідно з результатами опитування, до Ради проходить шість партій

Фото: Верховна Рада України / Facebook

Партія "Слуга народу" є лідером парламентського рейтингу. Про це свідчать опубліковані 26 жовтня результати опитування, проведеного Центром Разумкова.

Якби вибори до Верховної Ради відбулися наступної неділі, "Слугу народу" підтримало б 21,6% українців, які мають намір голосувати та визначилися з вибором.

На другому місці "Європейська солідарність" – за неї готові проголосувати 15,8% опитаних.

Далі йдуть "Опозиційна платформа – За життя" (12,9%), "Батьківщина" (11,1%), "Наші" (6,4%), а також "Сила і честь" (6% ).

Рейтинг решти партій нижчий за 5%. Зокрема, в "Української стратегії Гройсмана" – 3,8%, а у представленого зараз у парламенті "Голосу" – 0,4%.

Опитування проводили із 14-го до 20 жовтня серед громадян віком від 18 років у всіх регіонах України, крім окупованих територій Донецької та Луганської областей, а також Криму. Було опитано 2018 респондентів методом інтерв'ю "обличчям до обличчя" за місцем їхнього проживання. Теоретична похибка вибірки (без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Згідно з опублікованими 21 жовтня результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології, уперше після обрання Верховної Ради нинішнього скликання рейтинг українських партій очолила "Європейська солідарність" (15,7%), у "Слуги народу", яка втратила лідерство, – 15,5%. 22 жовтня сайт КМІС було зламано, із нього зникла вся інформація. Антон Грушевський, керівник соціологічних та політичних досліджень КМІС, повідомив, що напередодні колективу надійшов лист із погрозами.

Контекст:

На останніх парламентських виборах, які відбулися в липні 2019 року, "Слугу народу" підтримало 43,16% виборців, "Опозиційну платформу – За життя" – 13,05%, "Батьківщину" – 8,18%, "Європейську солідарність" – 8,1%, "Голос" – 5,82%. Решта партій не подолала п'ятивідсоткового бар'єра.

Чергові парламентські вибори в Україні мають відбутися 2023 року.