Смешко: Треба тих, хто керує державною власністю, довічно саджати за корупцію. Можливо, у перспективі – запровадити смертну кару

Смешко: Увесь світ розуміє, що головне – це людський капітал


Фото: Сергій Крилатов / Gordonua.com
Ексголова Служби безпеки України Ігор Смешко в інтерв'ю головній редакторці видання "ГОРДОН" Олесі Бацман сказав, що корупція на рівні держави позбавляє майбутнього наступні покоління українців.

В Україні є технології світового рівня в різних галузях промисловості, але, щоб їх розвивати, потрібно запустити економіку. Таку думку висловив колишній голова Служби безпеки України, ексначальник Головного управління розвідки Міноборони та лідер партії "Сила і честь" Ігор Смешко в інтерв'ю головній редакторці видання "ГОРДОН" Олесі Бацман.

"У нас технології є, які світового рівня ще, але люди йдуть. До того ж із ними по-хамськи поводяться: з інженерним, із науковим складом. У нас Академію наук убивають на сьогодні. Увесь світ розуміє, що головне – це людський капітал, освіта, наука, охорона здоров'я. Це держава має взяти на себе – з нашими багатствами це все має бути безоплатним. І ми можемо. У нас є ресурси. Але треба запустити економіку, потрібно двигун запустити. А хто зараз у нас в уряді розуміє, як це зробити? Що потрібно поставити потужну людину, яка відповідатиме за суднобудування, за літакобудування, за танкобудування, за важке машинобудування", – підкреслив політик.

Як приклад Смешко навів турбіни для атомних електростанцій, які виробляють у Харкові та Миколаєві.

"Без них і атомна промисловість, і великі судна в Росії не можуть, ні флот свій до кінця... Вони контрабандно намагаються турбіни взяти в нас. Пам'ятаєте бушерський проєкт? Коли американці теж не дуже добре з нами вчинили. Вони перекрили нам кисень із постачання турбіни туди, а Росія одразу скористалася. Але за [п'ятого президента України Петра] Порошенка харківський завод... Пів мільярда коштує турбіна для нашої електростанції. А ми вели перемовини – Китаю дати замовлення на пів мільярда доларів. Це не корупція у вищих ешелонах влади? І коли говорять про те, що держава – неефективний керівник... Як це неефективний? Треба просто в цій державі тих, хто управляє державною власністю, побільше довічно саджати за фактами корупції. Зробіть 10 довічно ув'язнених, а можливо, у перспективі в якийсь момент часу треба буде запровадити смертну кару на найвищому рівні за корупцію в державі", – підсумував Смешко.

Корупція на рівні держави, на думку ексголови СБУ, позбавляє майбутнього наступних поколінь українців і наражає на небезпеку існування держави.

"Не держава – неефективний керівник – це ви неефективні політики, які не в змозі поставити нормальних професіоналів у державне управління", додав він.

Смешко: Ми посилили оборону Сполучених Штатів. Де наш статус головного стратегічного партнера США поза НАТО? Читайте повну версію інтерв'ю

Відео: Алеся Бацман / YouTube

Посли країн G7 в Україні під головуванням Великобританії погодилися в січні цього року підтримувати Україну у проведенні реформ. Допомога передбачає поліпшення інвестиційного клімату, усунення корупції і зміцнення верховенства права.

За даними Transparency International Ukraine, за 2020 рік Україні вдалося поліпшити показник в індексі сприйняття корупції, набравши три бали. Тепер із 33 балами зі 100 можливих Україна посідає 117-те місце зі 180 країн. Поруч з Україною в рейтингу Єгипет, африканська Есватіні (Свазіленд), Непал, Сьєрра-Леоне і Замбія.

2019 року Україна погіршила позиції в рейтингу. Країна набрала 30 балів зі 100 і посіла 126-те місце.