Смешко: Україна – критичне питання для Росії, для вигаданого ними "русского мира"

Смешко підкреслив, що на Заході немає жодної інтегральної стратегічної політики щодо України
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Національні інтереси РФ полягають у виживанні авторитарної системи влади. У Росії падає рівень життя, а президент країни Володимир Путін анексував Крим, щоб довести російським виборцям, що РФ повернула собі "статус", зазначив колишній начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони, екс-глава Служби безпеки України, кандидат у президенти Ігор Смешко.

Українці мають зрозуміти, що їм не варто сподіватися на допомогу від інших країн і треба самим вирішувати свої проблеми. Таку думку 12 лютого в ефірі телеканала "Наш" висловив колишній начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони, екс-глава Служби безпеки України, кандидат у президенти Ігор Смешко.

"Усі країни світу мають власні національні інтереси. У Росії це питання виживання авторитарної системи влади. Там рівень життя падає, санкції діють, остання пенсійна реформа зменшила підтримку [президента РФ Володимира] Путіна в суспільстві. Але завдяки чому він тримається? Він повернув статус "великої держави", хоча наочно продемонстрував, що економічний потенціал Росії десь дорівнює рівню Іспанії. Але друга ядерна держава у світі, найбільша армія в Європі... Він змусив рахуватися із собою. Він анексував Крим, довів російським виборцям, що Росія повернула собі "статус". Україна – критичне питання для Росії, для вигаданого ними "русского мира", – сказав він.

Смешко підкреслив, що водночас на Заході немає жодної інтегральної стратегічної політики щодо України.

"Європа роз'єднана. Франція, Німеччина, Італія, Іспанія хочуть мати двосторонні економічні відносини з Росією і не хочуть нічого слухати про неоголошену війну на території нашої держави. Отже, українці мають зрозуміти, що треба самим тут, в Україні, створювати європейського рівня економіку з великим самодостатнім рівнем: середній клас має становити 50% [суспільства], зупинити зубожіння населення. Якщо ми не створимо міцної армії, не зміцнимо своєї дипломатичної присутності і поваги у світі до нас, якщо не створимо інформаційно для України віри у свої сили – нас всі будуть використовувати як суб'єкт, а не сприймати як реальну державау", – заявив він.

Коментуючи питання майбутніх президентських виборів, Смешко закликав українців детально вивчати програми кандидатів.

"Звертати увагу на того, хто має стратегію розвитку економічно сильної і незалежної України. Треба вибирати стратегії, вибирати фахівців, які дійсно розуміються на демократії. Тоді ми зможемо вистояти", – підкреслив він.

Вибори президента в Україні призначено на 31 березня 2019 року. Виборча кампанія стартувала 31 грудня 2018 року.

30 січня ЦВК зареєструвала Смешка кандидатом у президенти. Окрім нього, на пост глави держави претендує ще 43 кандидати.