Соратницю Макрона переобрали спікеркою парламенту Франції

У фінальному турі Брон-Піве заручилася підтримкою 220 депутатів Національних зборів Франції
Фото: assemblee-nationale.fr

Депутати Національних зборів Франції 18 липня переобрали Яель Брон-Піве на посаду голови. Про це повідомляють на сайті нижньої палати парламенту Франції.

Проводили три тури голосування, воно було таємним.

Оскільки в перших двох турах жоден їхній кандидат не здобув абсолютної більшості голосів із 577, то призначили третій тур, де для перемоги було досить відносної більшості.

У фінальному турі Брон-Піве, яка представляє президентську коаліцію, заручилася підтримкою 220 депутатів. Вона обійшла кандидата від лівого блоку "Новий народний фронт" Андре Шассеня (207 голосів) і представника "Національного об'єднання" Себастьяна Шеню (141 голос).

Отже, незважаючи на те, що президентська коаліція Еммануеля Макрона посіла друге місце на парламентських виборах у Франції, вона змогла отримати свого спікера в Національних зборах.

Контекст:

Макрон 9 червня на тлі екзитполів за результатами виборів Європарламенту оголосив про розпуск Національних зборів (нижньої палати парламенту) і призначив дострокові вибори в парламент.

За підсумками першого туру виборів 30 червня перемогу здобула ультраправа партія Марін Ле Пен "Національне об'єднання" з результатом 29,25%, на другому місці – "Новий народний фронт" (27,99%), а коаліція Макрона посіла третє місце з результатом 20,04%.

Згідно з результатами другого туру виборів 7 липня, жодна з коаліцій не здобула абсолютної більшості, проте лівий блок "Новий народний фронт" набрав відносну більшість мандатів – 182 з 577. Друге місце посіло об'єднання "Разом" Макрона зі 168 місцями в парламенті, а "Національне об'єднання" на чолі з Ле Пен тепер опинилося на третьому місці зі 143 мандатами.

16 липня Макрон погодив відставку прем'єр-міністра Габріеля Атталя і його уряду.