Після оголошення попередніх результатів парламентських виборів у Франції відбулися мітинги й заворушення

Сутички відбулися в Парижі, Марселі, Нанті, Ліоні, Ліллі й Ренні
Фото: EPA

У Франції після оголошення попередніх результатів другого туру дострокових парламентських виборів, у яких, за даними екзитполів, лідирував блок лівих партій "Новий народний фронт" (NPF), відбулися масові сутички. Про це 7 липня повідомило Le Figaro.

Перші сутички, за даними видання, почалися в Парижі, де спочатку зібралися прибічники "Нового народного фронту". Група активістів у капюшонах намагалася провокувати поліцію, підпалювала вуличні меблі й запускала феєрверки. Унаслідок заворушень розбито вітрини кількох магазинів і банків. Відомо про щонайменше одного затриманого.

Святкування попередньої перемоги лівих переросло в сутички з поліцією і в місті Нанті. За даними Le Figaro, натовп освистав імена заступника голови ультраправого "Національного об'єднання", яке виграло перший тур виборів, а тепер, попередньо, опинилося на третьому місці, Джордана Барделли, президента країни Еммануеля Макрона й французького телеведучого Сіріла Гануни.

Також деякі мітингувальники розгорнули прапори Палестини й соціально-політичного руху "Повстання проти вимирання".

В одного з правоохоронців, які намагалися стримати мітингувальників, влучив "коктейль Молотова". Він дістав опіки другого ступеня. За попередньою інформацією, трьох активістів затримали.

Схожі заворушення також відбулися в Марселі, Ліоні, Ліллі й Ренні.

Контекст:

9 червня Макрон на тлі екзитполів за результатами виборів Європарламенту оголосив про розпуск Національних зборів (нижньої палати парламенту) і призначив дострокові вибори в парламент.

За підсумками першого туру виборів 30 червня, перемогу здобула ультраправа партія Марін Ле Пен "Національне об'єднання" з результатом 29,25%, на другому місці – "Новий народний фронт" (27,99%), а коаліція Макрона посіла третє місце – з результатом 20,04%.

7 липня у Франції відбувся другий тур виборів. За результатами екзитполів, лідирує лівий "Новий народний фронт", друге місце посіло об'єднання "Разом" президента країни, ультраправе "Національне об'єднання" – на третьому місці.