У Франції другий тур парламентських виборів виграли ліві, партія Ле Пен посіла третє місце – попередні результати

Явка на виборах 2024 року значно перевищила явку 2022 року
Фото: ЕРА

Переможцем другого туру парламентських виборів (у Національну асамблею), який відбувся 7 липня, у Франції став блок лівих партій "Новий народний фронт". Про це свідчать підрахунки, зроблені компанією Elabe на замовлення BFMTV, RMC і La Tribune Dimanche.

У майбутньому складі Національної асамблеї "Народний фронт" може розраховувати на 178–205 місць.

Друге місце посіло об'єднання "Разом" президента країни Еммануеля Макрона, їм соціологи пророкують 157–174 місця в парламенті.

Ультраправе "Національне об'єднання", яке виграло перший тур виборів, виявилося тепер, за попередньою інформацією, на третьому місці, дослідники дають цій політичній силі 113–148 місць у парламенті.

Явка на виборах у Франції становила 59,71% станом на 17.00, повідомляє МВС країни. Це на 21,6 процентного пункта більше, ніж під час голосування 2022 року.

Прем'єр-міністр Франції Габріель Атталь оголосив, що, беручи до уваги результати виборів, уже 8 липня подасть у відставку, повідомляє BFMTV. На цій посаді він працює із січня.

Контекст:

9 червня Макрон на тлі екзитполів за результатами виборів Європарламенту оголосив про розпуск Національних зборів (нижньої палати парламенту) і призначив дострокові вибори в парламент.

За підсумками першого туру виборів 30 червня перемогу здобула ультраправа партія Марін Ле Пен "Національне об'єднання" із результатом 29,25%, на другому місці – "Новий народний фронт" (27,99%), а коаліція Макрона посіла третє – із результатом 20,04%.