Спікер Зеленського пояснив, що під "превентивним ударом по Росії" президент мав на увазі не ядерний

Зеленський (на фото) говорив про період до 24 лютого, наголосив його прессекретар
Фото: ЕРА
Слова президента України Володимира Зеленського, що НАТО має превентивно реагувати у разі намірів Росії застосувати ядерну зброю, витлумачили не зовсім правильно. Про це прессекретар Зеленського Сергій Никифоров заявив 6 жовтня у Facebook.

6 жовтня президент України висловив думку, що НАТО має "унеможливлювати застосування Росією ядерної зброї". "Але, що важливо, я ще раз звертаюся до міжнародної спільноти, як це було до 24 [лютого]  превентивні удари, щоб вони знали, що з ними буде, якщо вони застосують, а не навпаки – чекати на ядерні удари Росії, щоб потім сказати: "Ах, ти так? Ну от тримай від нас!" Переглянути застосування тиску – ось що, я вважаю, має робити НАТО. Переглянути порядок застосування", – пояснив Зеленський.

"Ви трохи задалеко зайшли зі своєю ядерною істерією і тепер чуєте ядерні удари навіть там, де їх немає. Президент говорив про період до 24 лютого. Тоді треба було застосувати превентивні заходи, щоб не дозволити Росії розв'язати війну", – написав Никифоров.

Він зазначив, що "єдиними заходами, про які тоді йшлося, були превентивні санкції".

"Шантажувати світ вибухами на ЗАЕС і всіляко натякати на використання ядерної зброї дозволяє собі лише держава-терорист Росія. Від України таких закликів ви ніколи не почуєте", – наголосив Никифоров.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

21 вересня президент Росії Володимир Путін заявив про готовність застосувати ядерну зброю у разі загрози територіальній цілісності Росії. Натяк він повторив і 30 вересня, заявивши, що "ми захищатимемо нашу землю (ідеться про незаконно анексовані території України. – "ГОРДОН") усіма наявними у нас силами і засобами".

Зеленський заявив, що не вірить у те, що РФ застосує ядерну зброю. Водночас президент України зазначив, що "не можна зазирнути Путіну в голову", тож ризики, що ядерного удару може бути завдано, є.

22 вересня видання The Washington Post повідомило: між адміністрацією президента США Джо Байдена та владою Росії триває переписка, під час якої російську сторону попередили про наслідки у разі застосування ядерної зброї у війні проти України.

Держсекретар США Ентоні Блінкен 25 вересня в інтерв'ю CBS News підтвердив, що США попередили РФ про ймовірні "жахливі наслідки" у разі застосування країною-агресором ядерної зброї.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц в інтерв'ю німецькій газеті NOZ, яке вийшло 28 вересня, також застеріг Путіна від застосування ядерної зброї.

Начальник української військової розвідки Кирило Буданов вважає, що у найближчій перспективі Росія не завдасть ядерного удару по Україні.