Співпраця після Brexit. Україна і Великобританія підписали угоду про стратегічне партнерство

Джонсон і Зеленський зустрілися в Лондоні
Фото: ЕРА

Президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон поставили підписи під угодою про співпрацю та вільну торгівлю. Договір замінить Угоду про асоціацію з ЄС у відносинах Києва і Лондона після Brexit.

8 жовтня прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон і президент України Володимир Зеленський підписали в Лондоні угоду про політичну співпрацю, вільну торгівлю і стратегічне партнерство, фото з церемонії підписання оприлюднив у Twitter міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Як сказав прем'єр-міністр Джонсон, це означає більше торгівлі, більше безпеки, більше взаємодії між Україною та Великобританією. Два фланги Європи – західний і східний – стали ще ближчими", – написав глава українського МЗС.

Договір має на меті замінити Угоду про асоціацію України і ЄС у торгівлі зі Сполученим Королівством після Brexit, зазначає "Європейська правда". У Великобританії з'явиться посада спеціального посланника прем'єр-міністра з питань торгівлі з Україною.

Рішення про вихід із ЄС Великобританія ухвалила під час референдуму в червні 2016 року. Тоді 51,9% британців проголосували за вихід зі спільноти. Brexit відбувся 31 січня 2020 року. Перехідний період, протягом якого Великобританія дотримується торгових правил ЄС і залишається всередині спільного ринку, закінчується наприкінці цього року.

Стратегічну двосторонню угоду Лондон і Київ готували з літа 2019 року, коли Джонсон обійняв пост прем'єр-міністра.