"Спланована операція". У "Білоруському домі в Україні" заявили, що за Шишовим стежили

Шишова знайшли повішеним у парку 3 серпня
Фото: Беларускі Дом ва Украіне (БДУ) / Telegram
Представники "Білоруського дому в Україні" (БДУ) впевнені, що смерть їхнього голови Віталія Шишова – спланована акція білоруської влади. Про це йдеться в заяві організації в Telegram.

У БДУ зауважують, що переїхати в Україну Шишов був змушений восени 2020 року, після виходу на гомельські протести в серпні.

"Він брався абсолютно за всі сфери діяльності: допомогу релокантам, проведення акцій проти режиму Олександра Лукашенка [який вважає себе президентом Білорусі], звернення в держоргани для просування законопроєктів, які допомагають нашим співвітчизникам, формування діаспори в Україні", – повідомляють в організації.

У БДУ стверджують, що за Шишовим було стеження, про що вони повідомляли поліції. Також представники організації неодноразово отримували попередження як від місцевих джерел в Україні, так і від джерел у Білорусі про можливі провокації аж до викрадення та ліквідації.

"Віталій стоїчно і з гумором ставився до цих попереджень, заявляючи, що хоч так, можливо, БДУ вийде з інфовакууму. Немає сумнівів, що це спланована чекістами операція з ліквідації дійсно небезпечного режиму білоруса. Будемо і далі домагатися істини в загибелі Віталія", – заявили в організації.

Контекст:

Шишов зник 2 серпня. Він вийшов із дому вранці й не повернувся. Імовірно, він міг бути на щоденній пробіжці, оскільки за місцем проживання не виявили його спортивних речей, повідомляли в "Білоруському домі в Україні".

3 серпня поліція Києва повідомила, що Шишова знайшли повішеним у київському парку. Правоохоронці, серед інших, розглядають версію вбивства, замаскованого під суїцид.

"Білоруський дім в Україні" є громадською організацією, яка надає допомогу громадянам республіки із житлом і працевлаштуванням.