У Києві зник голова "Білоруського дому в Україні"

Шишов вийшов із дому вранці й не повернувся
Фото: Беларускі Дом ва Украіне (БДУ) / Telegram
У Києві 2 серпня зник голова "Білоруського дому в Україні" (БДУ) Віталій Шишов. Про це повідомляють у Telegram організації.

Шишов вийшов із дому вранці й не повернувся. Імовірно, він здійснював щоденну пробіжку, оскільки за місцем проживання не виявили його спортивних речей.

У БДУ зазначили, що з телефона Шишова зробили кілька дзвінків-"глухарів" (на невідомі номери), але зв'язатися з ними зараз неможливо.

"Поліцію сповіщено. На місце виїхав кінолог, тривають пошуки", – ідеться в повідомленні.

Як підкреслили в поліції Києва, у понеділок до них звернулася місцева жителька, яка заявила, що її співмешканець не виходить на зв'язок.

"На пошуки чоловіка оперативний черговий зорієнтував усі чергові наряди столичної поліції. Попередньо поліцейські встановили, що громадянин іноземної держави, 1995 року народження, зранку вийшов на пробіжку й не повернувся", – розповіли у правоохоронному відомстві.

Подію зареєстровано у Святошинському управлінні поліції.

Раніше, 26 липня, представник об'єднувальної для колишніх білоруських силовиків ініціативи BYPOL Ігор Макар заявляв на своєму YouTube-каналі, що Комітет державної безпеки (КДБ) Білорусі проводить масштабну операцію під назвою "Трест" із захоплення найвпливовіших прибічників опозиції за кордоном.

"Операцію проводять у кількох країнах. У зв'язку із чим залучено значну агентурну частину населення. До цього долучено посольства Республіки Білорусь. Мета – затримати і в будь-який спосіб доправити в Білорусь активних учасників опозиційного руху", – говорив Макар.

Білоруський дім в Україні є громадською організацією, яка надає допомогу громадянам республіки з житлом і працевлаштуванням.

Контекст:

9 серпня 2020 року в Білорусі провели вибори президента, після яких почалися масові акції протесту незгодних із результатами голосування. За офіційними даними, перемогу в них здобув Олександр Лукашенко, який перебуває при владі з 1994 року і за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла опозиціонерка Світлана Тихановська. Водночас альтернативні екзитполи свідчили про протилежну картину – упевнену перемогу Тихановської.

Білоруські силовики жорстко розганяли мітинги, використовуючи світлошумові гранати, гумові кулі й водомети. За час протестів сотні демонстрантів дістали травми й поранення. За даними правозахисного центру "Весна", із серпня у країні затримали понад 25 тис. осіб, сумарно їм дали 83 тис. діб арешту. Влада заявляла про чотирьох загиблих учасників мітингів, опозиція – про вісьмох.

23 вересня Лукашенко провів таємну церемонію інавгурації, уперше в історії Білорусі її не анонсували й не транслювали по телебаченню. Низка держав, зокрема США, Великобританія, Канада, Німеччина, Латвія, Литва, Норвегія, Польща, Данія, Україна та Чехія, не визнали інавгурації Лукашенка.

2021 року масові вуличні протести в Білорусі припинилися.