Справу депутата Київради від "Слуги народу" Трубіцина скерували до суду

За $30 тис. Трубіцин мав призначити визначену особу на посаду заступника директора Житнього ринку, заявили в САП
Фото: Владислав Трубицын / Facebook

Спеціалізована антикорупційна прокуратура передала до суду обвинувальний акт проти депутата Київради від "Слуги народу" Владислава Трубіцина за обвинуваченням в отриманні багатомільйонного хабаря. Про це повідомляє САП у своєму Telegram-каналі. У прокуратурі не зазначили імені депутата, однак видання NV пише, що йдеться про депутата Київради від "Слуги народу" Владислава Трубіцина.

Трубіцину загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна, ідеться в повідомленні.

"У межах досудового розслідування встановлено, що в лютому – березні 2021 року депутат Київради, будучи головою постійної комісії з питань підприємництва, промисловості та міського благоустрою, за пособництва свого помічника та наближеної особи висловив прохання громадянину надати неправомірну вигоду за призначення наперед визначеної особи на керівну посаду в КП "Житній ринок", – зазначили в САП.

Прокуратура повідомила, що депутат неодноразово заявляв, що має безпосередній вплив на кадрову політику департаменту благоустрою й департаменту промисловості та розвитку підприємництва КМДА, якому підпорядковане комунальне підприємство.

"За $30 тис. народний обранець мав призначити визначену особу на посаду заступника директора Житнього ринку, а згодом – на посаду директора. Окрім того, депутат обіцяв надавати відповідну підтримку й регулювати деякі питання, що стосувалися ведення новим керівництвом у "розумних межах" незаконної діяльності. "Співбесіду", під час якої було озвучено бачення подальшої діяльності комунального підприємства, депутат провів в одному з антикварних книжкових магазинів столиці", – додали у прокуратурі.

Раніше повідомляли, що "слугу" Трубіцина та його поплічників затримали детективи НАБУ на отриманні хабаря в розмірі 1,26 млн грн. На час розслідування його випустили під заставу, після чого Трубіцин утік за кордон. Його оголосили в міжнародний розшук.

Також головний редактор "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов повідомляв, що "слуга народу" Трубіцин підробив посвідчення інспектора енергонагляду і, користуючись ним, ходив із фіктивними перевірками ринками Харківської області. Окрім того, Трубіцин був фігурантом справи про викрадення цінних книг із Національної бібліотеки Вірменії.

Контекст:

9 лютого 2022 року НАБУ затримало Трубіцина, а також його помічника. Цього самого дня Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила депутата про підозру в хабарництві (прокурори заявляють, що викрили його в отриманні 1,39 млн грн неправомірної вигоди). 11 лютого Вищий антикорупційний суд України заарештував Трубіцина з альтернативою 14,9 млн грн застави. 16 лютого у Вищому антикорупційному суді України повідомили, що за депутата внесли заставу.

12 лютого Вищий антикорупційний суд України обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави ще чотирьом фігурантам цієї справи.

За версією слідства, депутат у змові зі своїм помічником, директором комунального підприємства, заступниками директорів двох КП і наближеною до депутата особою організували незаконну схему для забезпечення перемоги в електронних торгах на право розміщення точок сезонної пересувної торгівлі.

30 травня 2023 року пресслужба САП повідомила, що прокурори подали до суду клопотання про оголошення в міжнародний розшук Трубіцина, який двічі пропустив судові засідання. "Слідство встановило, що обвинувачений перетнув кордон України 13 травня цього року. На сьогодні місцеперебування обвинуваченого невідоме",  поінформували в САП.

Того самого дня у "Слузі народу" заявили, що відкликають мандат Трубіцина й уже виключили його зі складу партії та фракції в Київраді.

Головний редактор видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов повідомляв, що Трубіцин, імовірно, уже має судимість. Журналіст опублікував фото постанови Ізюмського міськрайонного суду Харківської області, у якій ідеться, що Трубіцин підробив посвідчення інспектора з енергонагляду і вирушив із "документом" проводити перевірки на ринках Харкова. "На одному з ринків аферистові-початківцю повірили, на іншому – затримали й здали в поліцію", – зазначав Бутусов.