Обвинувачений у спробі підкупу ексдиректора ДБР колишній керівник прокуратури дістав шість років ув'язнення

Щербина – колишній начальник управління Генпрокуратури
Скріншот: Вищий антикорупційний суд / YouTube

Вищий антикорупційний суд України визнав винним колишнього начальника Головного слідчого управління Генеральної прокуратури Ігоря Щербину в підбурюванні до давання хабаря колишньому директору Державного бюро розслідувань. Трансляцію оголошення вироку 26 червня ВАКС вів у YouTube.

За даними обвинувачення, які наводять у ДБР, Щербина підбурював до хабаря в розмірі $150 тис. колишнього голову бюро нібито за закриття кримінального провадження, яке розслідує територіальне управління відомства.

"За вироком суду особу визнано винуватою у вчиненні злочинів, передбачених ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 27, ч. 4 ст. 369, ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України та призначено покарання у вигляді шести років позбавлення волі з конфіскацією належного їй на праві власності майна. Окрім того, суд позбавив особу класного чину старшого радника юстиції", – пише Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Контекст:

Щербину затримали 3 грудня 2019 року під час отримання першої частини хабаря в розмірі $75 тис. За версією правоохоронців, він вимагав від однієї зі столичних компаній-забудовників $150 тис. нібито для подальшого передання директору Державного бюро розслідувань Романові Трубі. Голова ДБР в обмін на гроші нібито мав забезпечити закриття кримінального провадження щодо згаданої компанії-забудовника.

"Інтерфакс-Україна" з посиланням на джерела повідомляло, що Національне антикорупційне бюро України провело обшуки за місцем роботи й проживання Щербини. Окрім того, щодо причетності до ймовірного скоєння злочину перевіряють Трубу, писало агентство.

Президент України Володимир Зеленський, коментуючи цю інформацію, закликав "перезавантажити" керівництво ДБР. Труба заявив, що про обшуки в Щербини дізнався з новин і відкритий для співпраці зі слідством. 5 грудня суд заарештував Щербину з альтернативою внесення 2 млн 130 тис. 100 грн застави. За чотири дні він вийшов із в'язниці.