США допоможуть Ізраїлю захищатися, "хай чого це коштує" – Пентагон

Остін вважає, що війни Ізраїлю й Лівану ще можна уникнути
Фото: ЕРА

США допоможуть захистити Ізраїль у разі нападу, про це міністр оборони США Ллойд Остін заявив під час візиту американської делегації на Філіппіни. Текст брифінгу опублікував сайт Пентагону.

"Ізраїль робитиме все необхідне для свого захисту, і він неодноразово це демонстрував. Ми взяли на себе зобов'язання допомагати Ізраїлю захищатися, хай чого це коштує", – сказав Остін.

Коментуючи останні обстріли "Хезболли" ізраїльської території й удари у відповідь по Лівану, він висловив думку, що війни між ними ще можна уникнути завдяки переговорам.

"Ми, як і раніше, стурбовані ймовірністю переростання цього в повномасштабну боротьбу. І я не вважаю, що зіткнення неминуче. Хотілося б, щоб ситуацію врегулювали в дипломатичний спосіб", – додав глава Пентагону.

Контекст:

"Хезболла" взяла на себе роль головного ворога Ізраїлю в Лівані. Вона підтримує тісні зв'язки з палестинськими групами, такими як ХАМАС та Ісламський джихад.

ЗМІ повідомляли, що "Хезболла" разом з Іраном брала участь у розробленні плану вторгнення ХАМАС в Ізраїль, яке сталося 7 жовтня 2023 року. Угруповання заявляло, що "повністю готове" воювати з Ізраїлем. Після цього ракетних ударів на півночі Ізраїлю з Лівану не припиняли.

27 липня в Ізраїлі заявили, що "Хезболла" завдала ракетного удару по друзькому місту Мадждаль-Шамс на Голанських висотах. Повідомляли про 12 загиблих дітей і підлітків через влучання ракети у футбольне поле, ще приблизно 30 людей постраждали. Прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху пообіцяв, що Ізраїль не залишить без відповіді атаку і "Хезболла" заплатить за це "найвищу ціну, якої вона ще не платила". "Хезболла" заперечує звинувачення, хоча до того, як стало відомо про жертви, заявляла, що запустила ракети по військовій базі на Голанських висотах, біля Мадждаль-Шамса, зазначило видання The Times of Israel.

28 липня кабінет безпеки Ізраїлю уповноважив уряд прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньяху ухвалити рішення про спосіб і строки реагування на ракетний удар ліванського угруповання "Хезболла" по Голанських висотах.

29 липня Ізраїль запустив безпілотники по Лівану. За даними каналу Al Jazeera, загинуло двоє членів "Хезболли".