США допоможуть Україні диверсифікувати енергетичні ресурси – Блінкен

США працюють із головними партнерами та союзниками щодо питання продовження транзитної газової угоди України з РФ, зазначив Блінкен
Фото: EPA
Сполучені Штати нададуть Україні нове фінансування для диверсифікації енергетичних ресурсів. Про це 10 листопада на пресконференції у Вашингтоні за підсумками засідання комісії стратегічного партнерства Україна – США повідомив держсекретар Ентоні Блінкен.

Захід транслювали у YouTube Держдепартаменту США та у Facebook українського зовнішньополітичного відомства.

"Ми також обговорюємо способи гарантування безпеки енергетичних постачань в Україну, куди входить надання нового фінансування, яке допоможе Україні диверсифікувати свої енергетичні ресурси. Ми також працюємо з головними партнерами та союзниками з метою залучення всіх можливих важелів тиску для продовження транзитної газової угоди України з Росією", – сказав Блінкен.

10 листопада США та Україна підписали Хартію про стратегічне партнерство двох країн.

Контекст:

30 грудня 2019 року "Нафтогаз" та російський "Газпром" підписали новий контракт на транзит газу строком на п'ять років. Згідно з ним, мінімально гарантоване прокачування газу через територію України 2020 року мало становити 65 млрд м&³3; і по 40 млрд м&³3; у наступні чотири роки.

2020 року через територію України до Євросоюзу було транспортовано 55,8 млрд м&³3; російського газу – найнижчий показник за сім років.

"Газпром" поступово скорочує транзит газу через Україну. У жовтні 2021 року транзит природного газу українською ГТС до країн Європи становив 2,634 млрд м&³3; (на 623 млн м&³3; нижче порівняно з показниками вересня).

Із 1 листопада 2021 року "Газпром" скоротив обсяги транзиту газу через Україну до 57 млн м&³3; на добу, це вдвічі менше за транзитні потужності, які оплачує російська компанія.

Німеччина та США 21 липня 2021 року повідомили, що уклали угоду щодо газопроводу "Північний потік – 2", який має з'єднати ФРН та РФ дном Балтійського моря в обхід України. Німеччина обіцяла, що застосує національні санкції проти Росії та закличе до ефективних заходів ЄС, якщо РФ і далі використовуватиме газ як інструмент тиску на інші країни або "вчинить подальші агресивні дії проти України".

Згідно з угодою між США та ФРН, транзит газу через Україну після введення в дію трубопроводу має бути продовжено на 10 років (чинний контракт на транзит завершується 2024 року).