США й надалі координуватимуть роботу "Рамштайну"

UDCG залишатиметься під керівництвом США, зазначив представник НАТО
Фото: defense.gov (ілюстративне)

США й далі координуватимуть роботу контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн". Про це 11 липня на полях саміту НАТО у Вашингтоні повідомив високопосадовець Альянсу, його цитує "Укрінформ".

"Щодо UDCG, вона залишатиметься під керівництвом США", – зазначив представник НАТО.

За його словами, американська сторона, яка створила контактну групу, продовжуватиме координацію щомісячних зустрічей на регулярній основі.

Контекст:

Україна після початку повномасштабної російської агресії в лютому 2022 року отримує від країн Заходу допомогу, зокрема військову й фінансову.

Навесні 2022 року було засновано формат "Рамштайн" – щомісячні засідання контактної групи з питань оборони України за участю представників понад 50 країн.

Загалом контактна група виділила Україні понад $98 млрд у вигляді допомоги у сфері безпеки, повідомив 13 червня 2024 року на відкритті 23-го засідання "Рамштайну" у Брюсселі (Бельгія) глава Пентагону Ллойд Остін.

14 червня міністри оборони країн НАТО схвалили оперативний план розширення підтримки України, який передбачає посилення ролі Альянсу в постачаннях зброї й навчанні українських військових, повідомив генсек НАТО Єнс Столтенберг. За його словами, "Рамштайн" продовжить своє існування як політичний інструмент під керівництвом США, але НАТО візьме на себе робочі завдання.

За словами президента України Володимира Зеленського, "ніхто не чекає ніякої альтернативи "Рамштайну". НАТО і Столтенберг пропонують Україні додатковий потужний інструмент, який не замінюватиме "Рамштайн", додав глава держави.