Степанов заявив, що із "чистими серцем і сумлінням" іде з посади глави МОЗ

Степанов вважає, що його команді вдалося "з мінімальними втратами" подолати третю хвилю епідемії коронавірусу в Україні
Фото: ЕРА

Максим Степанов у Facebook виклав пост про те, що він іде з посади міністра охорони здоров'я України.

"Я залишаю посаду із чистими серцем і сумлінням", – написав він.

Ексміністр вважає, що його команді вдалося "з мінімальними втратами" подолати третю хвилю епідемії коронавірусу в Україні.

"Ми уклали контракти на 42 млн доз вакцин, відбудовували медичну галузь у кризових умовах фактично з нуля, майже завершили розробку сертифікатів вакцинації, запустили трансплантацію та багато інших проєктів. Усе це вже не вдасться знищити, сподіваюсь", – заявив він.

Степанов стверджує, що здобув підтримку "тисяч лікарів і простих людей по всій країні", а в сесійній залі на його відставці "багато хто намагався хайпонути".

Контекст:

Степанова призначили главою МОЗ України 30 березня 2020 року. У Верховній Раді кілька разів ініціювали збір підписів за його відставку.

28 квітня 2021 року нардепи від "Голосу" заявили, що потрібну кількість голосів для позачергового засідання Ради, де мають розглянути відставку Степанова, зібрано.

14 травня стало відомо про звільнення міністра інфраструктури Владислава Криклія й міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігоря Петрашка. Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що вони написали заяви про відставку за власним бажанням.

Степанов не писав заяви про звільнення. За даними джерел НВ, міністр "бігав урядовим кварталом" і намагався знайти союзників, щоб утриматися на посаді. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль 14 травня вніс у Верховну Раду подання про відставку міністра охорони здоров'я.

Основною причиною Шмигаль називав незадовільні темпи вакцинації, а також ситуацію з постачанням вакцин. За його словами, 2,3 млн доз вакцин проти COVID-19, які наразі отримала Україна, "складно назвати ефективною роботою міністра охорони здоров'я".

17 травня Степанов оприлюднив відеозвернення, у якому заявив, що має намір завершити розпочаті ним реформи у сфері охорони здоров'я й захистити медсистему від "підкилимних ігор".

18 травня Рада проголосувала за звільнення Степанова, Петрашка та Криклія.

Наступного дня Шмигаль вніс проєкти постанов про призначення трьох нових міністрів.