Столтенберг заявив, що Україну і Грузію не запрошуватимуть на червневий саміт НАТО

Столтенберг: Наступного разу в нас, можливо, буде більше часу, і ми проведемо зустрічі на високому рівні з партнерами
Фото: ЕРА

На саміт НАТО, який заплановано на 14 червня, не запрошуватимуть Україну і Грузію. Про це 31 травня заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг під час пресконференції, яку транслювали на його акаунті у Twitter.

За його словами, майбутній саміт буде короткостроковим, тому участь у ньому візьмуть виключно країни – члени НАТО.

"Наступного разу в нас, можливо, буде більше часу, і ми проведемо зустрічі на високому рівні з партнерами. Я не хочу спекулювати на тему того, коли будуть такі зустрічі, але цього разу формату за участю партнерів не передбачено", – підкреслив Столтенберг.

Він зазначив, що влада України і Грузії має реалізувати започатковані реформи.

"Ми продовжуємо роботу з країнами-аспірантами, такими як Грузія і Україна. Наш посил: сфокусуйтеся на реформах, на посиленні збройних сил і служб безпеки. Ми вважаємо, що це найкращий спосіб для євроатлантичної інтеграції", – резюмував Столтенберг.

Контекст:

Україна активізувала співпрацю з НАТО 2014 року на тлі окупації Криму Росією і збройного конфлікту на Донбасі. Наприкінці 2014 року Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає відмову України від політики "позаблоковості". Відповідно до Воєнної доктрини України, ухваленої 2015 року, поглиблення співпраці з НАТО є пріоритетним завданням.

7 лютого 2019 року український парламент ухвалив закон про внесення в Конституцію положення про стратегічний курс держави на набуття повноправного членства України в Європейському союзі і Організації Північноатлантичного договору. Закон набув чинності 21 лютого того самого року.

2018 року в НАТО визнали за Україною статус країни-аспіранта – кандидата на членство в Альянсі, 2020-го Україні надали статус партнера розширених можливостей.

Саміт НАТО заплановано на 14 червня 2021 року. 3 травня президент Польщі Анджей Дуда заявив, що на цій зустрічі будуть обговорювати дорожню карту для вступу України в НАТО.

Заступник глави Офісу президента України Ігор Жовква 8 травня заявляв, що саміт НАТО відбудеться у Брюсселі без участі країн-партнерів, до числа яких належить Україна, але питання надання Україні плану дій щодо членства в НАТО будуть обговорювати. В ОП не відкидали, що це рішення можуть переглянути й запросити Україну.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 26 травня висловив невдоволення щодо того, що Україну не запросили на саміт. "Ми зрозуміти не можемо: як можна не запросити Україну? Як можна не знайти формату участі України в нинішньому саміті?" – зазначив міністр.