Столтенберг приїхав у США домовлятися про відновлення допомоги Україні. Планує зустрітися з трампістами

Столтенберг обговорює з американськими політиками прискорення нового пакету допомоги Україні на понад $60 млрд
Фото: ЕРА

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг приїхав із візитом до США. Про це він повідомив 30 січня в Х.

Уранці він проінформував про зустріч із міністром оборони США Ллойдом Остіном, главою Держдепартаменту Ентоні Блінкеном і радником президента Сполучених Штатів Америки з національної безпеки Джейком Салліваном.

"Готуємося до саміту НАТО, який відбудеться тут у липні. Ми ухвалимо важливі рішення щодо підтримки України, подальшого зміцнення стримування й оборони Альянсу, а також про нашу відповідь на посилення геополітичної конкуренції", – написав Столтенберг.

Politico пише, що метою візиту генсека Альянсу до Вашингтона є відновлення військової допомоги Україні, яка бореться з агресією Росії. На переговорах ідеться про якнайшвидше затвердження нового пакету допомоги на понад $60 млрд для української армії.

За інформацією видання, 30 січня Столтенберг відвідає Конгрес, де зустрінеться зі спікером Палати представників Майком Джонсоном, лідером меншості Гакімом Джеффрісом, лідером меншості Сенату Мітчем Макконнеллом та іншими представниками обох партій. Пізніше на тижні він вирушить на завод Lockheed Martin в Алабамі, йдеться у статті.

Крім чинних представників влади, Столтенберг планує зустрітися з прибічниками колишнього президента США Дональда Трампа, стверджує Politico. Планують, що 31 січня він виступить із промовою в The Heritage Foundation – консервативному аналітичному центрі, який тісно пов'язаний із Трампом. Автори статті вважають, що там на нього чекає "скептично налаштована аудиторія, яка за те, щоб Європа взяла на себе провідну роль у підтримці України, тоді як США переспрямують свою увагу на Індо-Тихоокеанський регіон".

Контекст:

20 жовтня 2023 року президент США Джо Байден подав запит у Конгрес на додаткове фінансування на суму приблизно $106 млрд. Воно, зокрема, передбачало допомогу Україні ($61,4 млрд, найбільший пакет) та Ізраїлю ($14,3 млрд), а також надання коштів на безпеку південного кордону США.

Амбасадорка України у США Оксана Маркарова повідомляла, що на оборонні витрати з $61,4 млрд мало бути спрямовано $46,1 млрд. У цю суму входять $18 млрд на поповнення оборонних товарів зі складів міноборони США, відшкодування витрат на оборонні послуги й військову освіту та підготовку, надані уряду України, $12 млрд – для ініціативи Ukraine Security Assistance Initiative, $1,7 млрд – для програми Держдепу Foreign Military Financing для України та інших партнерів США, які зазнали впливу через війну в Україні, і $14,4 млрд – на технічну, розвідувальну підтримку, збільшення обсягів виробництва озброєння, кібербезпеку.

Проте розгляд документа заблокували представники Республіканської партії, які наполягають на посиленні заходів контролю за міграцією на кордоні США з Мексикою. Байден назвав політичним шантажем відмову республіканців підтримати законопроєкт, зазначивши, що "ставки надто високі, а наслідки надто значні". У Білому домі розраховували, що Конгрес США зможе ухвалити його в січні.