Експосла України в Казахстані засудили в РФ до шести років колонії за висловлювання про росіян

У березні в РФ заочно заарештували Врублевського (у центрі) й оголосили в міжнародний розшук
Фото: Украинаның Қазақстандағы Елшілігі / Посольство України в Казахстані / Facebook

Басманний райсуд Москви заочно ухвалив вирок експослу України в Казахстані Петрові Врублевському, визнавши його винним за статтею про розпалювання ненависті або ворожнечі. Про це 26 серпня повідомляють у Telegram судів загальної юрисдикції міста Москви.

За рішенням суду, Врублевського засуджено до шести років позбавлення волі з відбуванням покарання у виправній колонії загального режиму.

Зазначено, що строк ув'язнення українському дипломату будуть рахувати з моменту його екстрадиції в Росію або з моменту затримання у країні-агресорі РФ.

Врублевський перебуває за межами Росії.

Контекст:

Кримінальну справу у країні-агресорі РФ відкрили через інтерв'ю Врублевського, яке він дав у серпні 2022 року, коли обіймав посаду посла України в Казахстані. В інтерв'ю він, зокрема, сказав: "Що більше ми вб'ємо росіян зараз, то менше доведеться вбивати нашим дітям". Після цього дипломата викликали в МЗС Казахстану, висловивши йому протест.

Казахстанська служба "Радіо Свобода" 5 жовтня писала, що МЗС Казахстану передало Україні "принципову позицію щодо провокаційної поведінки Врублевського".

18 жовтня президент України Володимир Зеленський звільнив Врублевського з посади посла в Казахстані.

У березні 2024 року в РФ заочно заарештували Врублевського й оголосили в міжнародний розшук.