Суд ухвалив вирок одному зі співробітників СБУ, які напали на загін Державної прикордонної служби

Обвинувачений пішов на угоду зі слідством. Його позбавили військового звання і ухвалили рішення про умовний строк
Фото: Служба безпеки України / Facebook
Співробітника СБУ, який напав улітку на прикордонний загін, Краснопільський районний суд Сумської області 11 жовтня засудив до умовного строку. Про це 19 жовтня повідомили у Спеціалізованій прокуратурі у військовій та оборонній сфері Центрального регіону.

Як з'ясували слідчі, 18 липня двоє офіцерів Служби безпеки України – лейтенант і підполковник – напали на прикордонний загін поблизу одного із сіл у Сумській області, завдавши двом прикордонникам легкі тілесні ушкодження.

"Підозрювані заволоділи боєприпасами до службової зброї прикордонників, частину з яких згодом підкинули до місцевого відділу Держприкордонслужби. Службову зброю прикордонників зловмисники залишили на місці скоєння злочину", – ідеться в повідомленні.

У прокуратурі зазначили, що обвинувачений – старший лейтенант СБУ – уклав угоду зі слідством. Суд ухвалив вирок, яким затвердив укладену угоду та призначив погоджене сторонами покарання – п'ять років позбавлення волі, звільнивши від відбування покарання з випробувальним строком тривалістю три роки. Його також позбавили військового звання і на три роки заборонили служити у правоохоронних органах.

Досудове розслідування щодо другого підозрюваного в нападі співробітника СБУ також завершено, але суд ще не ухвалив рішення.

Контекст:

У ніч на 18 липня на двох співробітників ДПСУ напало троє людей, їх побили, заволоділи табельною зброєю і викинули її неподалік від місця інциденту, повідомляли у МВС. Відомо, що нападники не були озброєними.

Було відкрито кримінальне провадження за ст. 262 (викрадення, привласнення, вимагання вогнепальної зброї, боєприпасів) і ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України.

19 липня ДБР затримало двох співробітників СБУ, яких 20 липня повідомили про підозру в тому, що це вони скоїли напад і забрали зброю у прикордонників у Сумській області. Третій фігурант, також співробітник СБУ, проходив у справі як свідок, повідомляли у ДБР.

20 липня суд відправив під домашній арешт співробітників СБУ, підозрюваних у нападі на прикордонників. Наступного дня співробітників СБУ усунули з посади, про це повідомив Зарічний районний суд Сум.

Інцидент спричинило бажання п'яних співробітників СБУ провчити колег, писав "Обозреватель" із посиланням на джерело у СБУ. "Молодняк спав під час служби в машині, було приблизно 2.00. Але кордон – ось він, поруч. Ну як так? Загалом, колеги вирішили провчити прикордонників, забрати зброю, щоб ті запам'ятали цю ситуацію на все життя. Але жарт зайшов далеко", – заявило джерело.