Суд визнав незаконним статус російської мови як регіональної в Одесі

Позов подавала прокуратура
Фото: pixabay.com

Рішення скасувати статус регіональної російської мови в Одесі окружний адмінсуд ухвалив з урахуванням визнання неконституційним "закону Колесніченка – Ківалова", на підставі якого діяла міськрада 2012 року.

Одеський окружний адміністративний суд (ООАС) скасував ухвалене 2012 року рішення Одеської міської ради про надання в місті російській мові статусу регіональної. Про це 31 серпня повідомила "Думская".

Суддя Маргарита Цховребова пояснила, що рішення міськрада ухвалювала, керуючись так званим "законом Ківалова – Колесніченка", але його визнали неконституційним 2018 року.

Видання зазначає, що позов в ООАС на міськраду подавала прокуратура Одеської області, а ініціатором процесу був львівський активіст Святослав Літинський.

Спочатку він написав заяву в одеську мерію з вимогою скасувати рішення від 2012 року. Після цього Літинський звернувся у прокуратуру Одеської області. Після відмови й там активіст домігся дій прокуратури через суд, розповіли в "Думской".

Закон "Про основи державної мовної політики" ("закон Колесніченка – Ківалова") Верховна Рада ухвалила 3 липня 2012 року. 8 серпня його підписав тодішній президент Віктор Янукович. Документ істотно розширював використання регіональних мов, якщо кількість їх носіїв становила не менше як 10% від населення певного регіону, а в окремих випадках – і менше ніж 10%.

У лютому 2014 року, відразу після перемоги Євромайдану, Рада скасувала закон, проте на той момент в.о. президента Олександр Турчинов заявив, що не підписуватиме рішення парламенту.

У липні 2014 року 57 народних депутатів зробили подання про конституційність закону до Конституційного Суду, 10 жовтня того самого року відкрили провадження, у листопаді 2016 року суд розпочав розгляд подання нардепів. 28 лютого 2018 року Конституційний Суд України постановив, що ухвалення "закону Колесніченка – Ківалова" не відповідало процедурі розгляду законопроєктів Верховною Радою.