Суд заарештував два маєтки Фірташа в Лондоні

Фірташ має розкрити дані про всі свої активи, пише "Коммерсантъ"
Фото: ЕРА

Арешт майна українського підприємця Дмитра Фірташа в Лондоні пов'язаний із позовом російського банку ВТБ, який домагається повернення кредитів.

Високий суд Англії та Уельсу заарештував майно українського бізнесмена Дмитра Фірташа як забезпечувальний захід на вимогу російського банку ВТБ, який домагається повернення кредитів на суму 2,5 млрд руб. (£28,5 млн). Про це 28 лютого повідомило російське видання "Коммерсантъ" із посиланням на банк.

Видання уточнило, що в Лондоні заарештовано два маєтки та інше майно Фірташа, яке оцінюють у понад £50 млн.

Зокрема ідеться про п'ятиповерховий маєток загальною площею понад 1,5 тис. м&³2; у престижному районі Найтсбрідж поруч із Гайд-парком.

Також заарештовано історичну будівлю площею приблизно 2,6 тис. м&³2;, частину колишньої станції лондонського метро "Бромптон-роуд", закритої в 1934 році.

"Незадовго до початку Другої світової війни будівлю разом із ліфтовими шахтами та нижніми західними переходами було продано військовому міністерству Великобританії. У роки війни станція була пунктом сил протиповітряної оборони центру Лондона і залишалася ним до 50-х років минулого століття. Зараз у складі комплексу є тренувальний зал, гаражі, офіси, їдальня", – з'ясував "Коммерсантъ".

Окрім маєтків, суд наклав арешт на акції Фірташа в кінокомпанії Via Film Ltd, вартість яких, відповідно до фінансової звітності, становить приблизно £2 млн.

У публікації наголошено, що Лондонський суд на підтримку рішення окружного суду кіпрського міста Лімасол також зобов'язав відповідача розкрити всі активи, на які може бути накладено стягнення. Відмова загрожує мільярдерові обвинуваченням у неповазі й образі правосуддя, за що його можуть засудити до кількох років в'язниці, пише російська газета.

16 січня стало відомо, що суд на Кіпрі наклав арешт на все рухоме і нерухоме майно українського бізнесмена Дмитра Фірташа на суму $45,7 млн. Приводом став позов ВТБ, у якого взяли кредит дві структури бізнесмена – ПрАТ Ukrainian Chemical Products і ТОВ "Титанові інвестиції". Вони є власниками низки заводів у Криму.

Позов ВТБ було подано 20 грудня 2018 року.