Суддя Ємельянов заявив, що суд визнав незаконним рішення Вищої ради правосуддя про його відсторонення

Артур Ємельянов: Робота "активістів" проти мене  ґрунтується суто на грошах щедрих замовників
Фото: Артур Ємельянов / Facebook

Суддя Вищого господарського суду України Артур Ємельянов повідомив, що рішення про незаконність його відсторонення від посади 2 березня ухвалив Вищий адміністративний суд України.

Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) 2 березня визнав незаконним рішення Вищої ради правосуддя (ВРП) про відсторонення від посади судді Вищого господарського суду Артура Ємельянова. Про це Ємельянов повідомив журналістам, пише агентство "РБК-Україна".

Клопотання про відсторонення подавав заступник генпрокурора України Юрій Столярчук у середині січня. Прокуратура мотивувала свою позицію тим, що проти Ємельянова відкриті кримінальні провадження за підозрою у втручанні в автоматизовану систему розподілу справ у судах. Ємельянов оскаржив рішення ВРП у суді.

"Мої аргументи та аргументи моїх захисників полягали в тому, що саме кримінальне провадження – надумане, безпідставне і не ґрунтується на доказах. Ні в клопотанні Столярчука, ні в підозрі, яку мені так і не вручили, нічого не сказано стосовно претензій до моїх професійних рис, немає питань щодо справедливості винесених мною рішень. А всі звинувачення побудовані на домислах і фантазіях. Ці аргументи ми навели ВАСУ, і колегія з ними погодилася", – сказав журналістам суддя.

Він знову назвав рішення про відсторонення політичним і підкреслив, що у такий спосіб йому не дали можливості брати участь у конкурсі на посаду судді Верховного Суду України.

"Саме після рішення ВРП Вища кваліфікаційна комісія суддів також обмежила мені можливість брати участь у конкурсі. Тим самим задовольнивши бажання "активістів", робота яких проти мене ґрунтується суто на грошах щедрих замовників", – заявив Ємельянов.

У 2010–2014 роках Артур Ємельянов був заступником голови Вищого господарського суду України. У вересні 2015 він пройшов люстраційні перевірку.

У жовтні 2016 року Генпрокуратура оголосила Ємельянову про підозру у втручанні в автоматизовану систему розподілу справ між суддями.

17 листопада Печерський районний суд Києва відхилив клопотання Генпрокуратури про вилучення застави в розмірі 1,5 млн грн, призначенні нової застави в 5 млн грн та застосуванні для судді електронного браслета. 7 грудня відхилили ще одне клопотання про збільшення застави до 7 млн.

У січні Вища рада правосуддя усунула Ємельянова з посади. Суддя заявив, що рада "не встояла через шантаж Генпрокуратури". Термін відсторонення – два місяці, закінчується 12 березня 2017 року.