Суддя Вовк допомагав Коломойському у справі "ПриватБанку" – "Слідство.Інфо"

"ПриватБанк" – найбільший комерційний банк в Україні – націоналізували 19 грудня 2016 року
Фото: depositphotos.com

Голова Окружного адмінсуду Києва Павло Вовк допомагав оточенню бізнесмена Ігоря Коломойського у вирішенні однієї з так званих справ "ПриватБанку". Про це йдеться в розслідуванні журналістів "Слідство.Інфо", опублікованому 15 квітня.

Журналісти дістали у розпорядження записи розмов із кабінету Вовка, які робили правоохоронці. Із них випливає, що у травні 2019 року Вовка відвідав його колега – заступник голови Господарського суду Києва Вадим Босий. На той час суддя Босий розглядав справу за позовом Коломойського до Національного банку України і націоналізованого "ПриватБанку". Справа стосувалася кредитних договорів і договорів поруки, які Коломойський намагався визнати недійсними через суд

За інформацією Нацбанку, у 2016 році Коломойський, який на той момент ще був співвласником "ПриватБанку", уклав із НБУ кілька договорів поручительства. Ішлося про 9,2 млрд грн. Хоча потім банк націоналізували, але Коломойський за цими договорами однаково залишався боржником перед НБУ.

Як випливає із "плівок ОАСК", суддя Босий прийшов до Вовка, щоб запитати, "чи цікава комусь ця справа", після чого голова ОАСК зателефонував своєму знайомому з оточення Коломойського.

"Скажи, будь ласка: ти не займаєшся особисто? Ось таке, пам'ятаєш, болюче питання, дуже-дуже болюче. Бороди (імовірно, йдеться про Коломойського.  "ГОРДОН") питання найголовніше", – сказав Вовк своєму співрозмовнику.

Згідно із судовим реєстром, позивачем у цій справі був особисто Коломойський. З огляду на розмову в кабінеті голови ОАСК, суддя Босий вирішив порадитися, яке рішення йому ухвалити у цій справі. Тому Вовк переказував її суть своєму співрозмовнику: "Ну, прізвище там Бені, ти зрозумів, а виконавець Босий, Босий Вадик. Це ж він приїхав щойно, каже: "А що мені робити? Усі ходять [як] якісь "шлепера", незрозуміло що, без конкретики, кому воно цікаво чи нецікаво взагалі?"

У червні 2020-го суддя Босий повністю задовольнив позов Коломойського і визнав договори на 9,2 млрд грн недійсними. У Нацбанку "Слідству.Інфо" заявили, що суддя Босий був упередженим під час розгляду цієї справи. Тому зараз вони намагаються скасувати рішення Босого в судах вищих інстанцій.

Журналісти зателефонували судді Босому, однак після озвучених запитань він сказав, що виникли "проблеми зі зв'язком" і кинув слухавку. На наступні дзвінки він не відповів. На запитання від журналістів у месенджері WhatsApp суддя не відповів, хоча і прочитав їх.

Відео: slidstvo info / YouTube

Контекст:

"ПриватБанк" – найбільший комерційний банк в Україні – націоналізували 19 грудня 2016 року. Україна докапіталізувала його на 155 млрд грн. Раніше банк належав бізнесменам Ігореві Коломойському і Геннадієві Боголюбову.

У грудні 2017 року "ПриватБанк" подав до суду на своїх колишніх власників. Позивачі стверджують, що бізнесмени вивели з банку приблизно $2 млрд, провівши низку незаконних операцій. Колишні власники зі свого боку заперечують його націоналізацію. У 2019 році суд визнав її незаконною. Національний банк України це рішення оскаржив. Судові розгляди тривають.