"Суттєво розширили географію дипломатії". Зеленський у Глазго провів 13 зустрічей

Зеленський у межах конференції ООН зі зміни клімату провів 13 двосторонніх зустрічей
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський у межах конференції ООН зі зміни клімату Climate Change Conference of the Parties (COP26) провів 13 двосторонніх зустрічей. Про це 3 листопада під час брифінгу, який транслювали у Facebook, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Усе відбувалося в живому, динамічному режимі. Заходиш до зали – наштовхуєшся на президента Європейської ради [Шарля Мішеля] – сіли, проговорили ключові питання. Раз – канцлер ФРН [Ангела Меркель] сидить, теж сіли, проговорили. Або сидиш ти, і підходить генеральний секретар НАТО [Єнс Столтенберг]. Не до тебе, а до президента України. Мене тішить, що на цьому заході у Глазго ми суттєво розширили географію нашої дипломатії", – сказав глава МЗС.

За його словами, деякі контакти відбулися вперше в історії, зокрема зустрічі президента України з президентами Анголи та Ліберії. Глава Української держави також провів зустрічі з еміром Катару та керівництвом Шрі-Ланки.

"Ми говорили з Азією, Латинською Америкою, з Африкою. Безумовно, важливими були зустрічі з нашими традиційними партнерами. З ними президент говорив про безпекову ситуацію на Донбасі. Ми бачимо деструктивні дії РФ",  зазначив Кулеба.

Він додав, що під час зустрічей Зеленський обговорював енергетичну безпеку України, торгівлю, навчання іноземних студентів.

Контекст:

26-та конференція ООН зі зміни клімату триває у Глазго (Великобританія). Її відкрили 31 жовтня, вона триватиме до 12 листопада. Саміт збере представників країн для прискорення дій щодо досягнення цілей Паризької угоди, зазначили на офіційному сайті заходу.

Зеленський 1 листопада у кулуарах кліматичного саміту зустрівся з Меркель. Однією з тем бесіди була безпекова ситуація на Донбасі та перемовини щодо врегулювання конфлікту. Президент України в межах конференції провів зустрічі з прем'єр-міністрами Великобританії та Канади Борисом Джонсоном та Джастіном Трюдо. Зеленський також зустрівся з президентом США Джо Байденом та обговорив із державним секретарем США Ентоні Блінкеном військово-оборонне співробітництво двох країн.