"Так, я старий. Але я лише на три роки старший за Трампа". Байден заявив, що залишається в гонці

Байден дав зрозуміти, що не збирається поступатися
Фото: ЕРА

Побоювання демократів через його вік і здоров'я не змусять Джо Байдена вийти з виборчих перегонів. Про це президент США заявив в опублікованому 16 червня інтерв'ю NBC News.

Байден не має наміру зніматися з виборів, хоча деякі лідери Демократичної партії висловлюють побоювання, що він не зможе перемогти. За його словами, він не набагато старший за кандидата від республіканців Дональда Трампа і перебуває в робочій формі.

"Я старий. Але я лише на три роки старший за Трампа, по-перше. А по-друге, моя гострота розуму була страшенно добра. За 3,5 року я встиг зробити більше, ніж будь-який президент за довгий-довгий час. Отже, я готовий судити про це", – сказав чинний глава Білого дому.

Він зазначив, що розуміє побоювання людей, яких лякає його вік і перспектива 83–84-річного президента, і, за його словами, "це законне питання". Водночас Байден дав зрозуміти, що не має наміру поступатися, особливо після того, як переміг на праймеріз.

На запитання журналіста, з ким він радиться, коли йдеться про те, щоб залишитися в гонці або вибути з неї, американський лідер відповів: "Із самим собою".

"Я роблю так уже дуже давно", – додав політик.

Контекст:

Байдена закликають знятися з президентських перегонів, зокрема, через його вік і стан здоров'я.

Увечері 27 червня у США відбулися перші з двох запланованих дебатів основних кандидатів на виборах президента США 2024 року – чинного глави держави, демократа Байдена і його попередника, республіканця Трампа. Американські ЗМІ розкритикували виступ Байдена. Як написало видання The Hill, президент "плутався в словах і втрачав хід думки, а його мовлення часто переривалося". За оцінкою Politico, "жахливий виступ Байдена спричинив паніку серед демократів", тому представники Демократичної партії нібито обговорюють його заміну іншим кандидатом.

Байден визнав, що "облажався" на дебатах із Трампом, проте сказав своїм прибічникам, що залишиться у президентських перегонах.

Після дебатів Байдена і Трампа підтримка кожного з них становить по 40%. Про це свідчать результати опитування, проведеного агентством Reuters і соціологічною компанією Ipsos, результати опублікували 3 липня.

13 липня під час виступу Трампа на передвиборчому мітингу в американському штаті Пенсильванія прогриміли постріли. Трампа було поранено, один із учасників мітингу загинув і ще одна людина перебуває в тяжкому стані. Стрілка ліквідували. Ним виявився уродженець штату, 20-річний Томас Метью Крукс.

Після замаху на Трампа в Демократичній партії заявили, що він поклав край спробам замінити Байдена у передвиборчих перегонах.

Чергові президентські вибори у США відбудуться 5 листопада 2024 року.