Те, що працює в небі Близького Сходу, допомагаючи Ізраїлю, може працювати й у небі України – Зеленський

Зеленський наголосив на важливості посилення протиповітряної оборони України
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський у зверненні 3 жовтня закликав союзників дати Києву далекобійні можливості, а також залучити західну ППО для відбиття атак країни-агресора Росії. Запис звернення його пресслужба опублікувала в YouTube.

"Важливо повністю виконувати кожну нашу домовленість із партнерами про оборонну підтримку. Вчасність у підтримці – це стійкість на фронті. Фронт має бути посилений. І далекобійність нарешті має бути забезпечена саме так, як це потрібно для завершення цієї війни. Усі в Альянсі розуміють, які є потреби", – сказав він.

Зеленський наголосив на важливості посилення протиповітряної оборони України, особливо напередодні зими, оскільки РФ б'є по українській енергетиці. Окрім того, він вказав на потребу прогресу в питанні участі ППО союзників у знищенні російських ракет і дронів над Україною.

"Ми бачимо, що однією з головних причин дефіциту безпеки в небі України і, зокрема, поруч із кордонами НАТО – наших сусідів – є дефіцит рішень про спільну роботу, про спільний захист. Те, що працює в небі Близького Сходу й допомагає обороні Ізраїлю, може працювати й у небі нашої частини Європи – в Україні, так само допомагаючи рятувати життя. Є спеціальні технічні рішення, є цілком дієва тактика. Сьогодні ми говорили, зокрема, і про це з [генеральним секретарем НАТО] Марком Рютте [під час візиту до Києва], ми будемо й надалі переконувати всіх партнерів у тому, що треба впровадити, що треба для результативного захисту неба", – резюмував глава держави.

Контекст:

Росія після початку повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року регулярно атакує Україну з використанням ракет і дронів-камікадзе.

Увечері 1 жовтня 2024 року Іран атакував Ізраїль більш ніж 180 ракетами. ЗМІ повідомляли, що кілька ракет збили есмінці США, які розташовуються у східній частині Середземного моря.

Партнери України відмовляються збивати над українською територією поблизу своїх кордонів випущені країною-агресором РФ ракети або дрони. Окрім того, російські повітряні цілі під час атак на Україну неодноразово залітали на територію країн – членів НАТО (Румунії й Польщі), також там падали їхні уламки.