Відбулася екстрена зустріч ради Україна – НАТО. Київ закликав створити над Україною спільний щит ППО

У НАТО рішуче засудили "невибіркові удари РФ"
Фото: UKR Mission to NATO / X

Члени Північноатлантичного альянсу на засіданні ради Україна – НАТО 28 серпня підтвердили свої зобов'язання посилити оборону України після масованої атаки, яку російські окупанти здійснили 26 серпня. Про це йдеться у повідомленні на сайті НАТО.

Про скликання засідання стало відомо напередодні. У письмовій заяві прессекретарки НАТО Фари Дахлалли йшлося, що засідання є екстреним і його скликали на прохання України, повідомили PAP і "Немецкая волна".

У заяві Альянсу за підсумками зустрічі йдеться, що союзні країни рішуче засуджують невибіркові удари РФ по Україні.

"Ми маємо й далі постачати Україні техніку та боєприпаси, потрібні для захисту від вторгнення Росії. Це життєво важливо для здатності України продовжувати боротьбу", – наголосив генсек Альянсу Єнс Столтенберг.

Засідання відбулося на рівні послів. Міністр оборони країни Рустем Умєров поспілкувався із союзниками через відеозв'язок.

Заступник міністра оборони України з європейської інтеграції Олександр Балануца повідомив в X, що на засіданні Україна виступила із пропозицією створити "гуманітарний протиповітряний щит" за участю західних сусідів України – членів Альянсу.

"Ми маємо покласти край убивствам Росією невинних людей та руйнуванню інфраструктури!" – наголосив він.

Контекст:

Раду Україна – НАТО створили влітку 2023 року замість попереднього формату у вигляді комісії.

Формат ради передбачає, що 31 союзник НАТО й Україна "сидітимуть за одним столом на рівних умовах", пояснив Столтенберг. Рада може збиратися на рівні глав держав і урядів, міністрів закордонних справ та оборони, послів, а також на військовому рівні, включно з начальниками генеральних штабів, повідомили в НАТО. Рада є майданчиком для політичного діалогу та співробітництва, а також механізмом консультацій між НАТО й Україною у кризових умовах. Україна може скликати зустрічі ради, коли забажає, зазначив Euractiv.

За словами Столтенберга, такий формат посилить політичне партнерство між Альянсом і Києвом. Рада, на відміну від комісії, зможе ухвалювати спільні рішення.