В Україну доправили нову партію військової допомоги від Литви

Із лютого 2022 року Литва надала Україні військову підтримку на суму понад €647 млн
Фото: Lietuvos Respublikos Krašto apsaugos ministerija / Facebook

Уряд Литви передав Україні черговий пакет військової допомоги для захисту від агресії Росії. Про це 28 серпня повідомило міністерство оборони країни.

У новій партії для Збройних сил України – навантажувачі, антидронові системи й інше обладнання.

На початку серпня Литва оголосила, що цього місяця доправить в Україну системи ППО малої дальності, а також іншу військову техніку, серед якої, зокрема, згадували системи захисту від безпілотників та різні види навантажувачів. Зазначали, що техніку перекидатимуть партіями.

Від початку повномасштабної війни з РФ Литва надала Україні військову підтримку на суму понад €647 млн, зазначає сайт оборонного відомства.

Українська армія отримала від Литви боєприпаси калібру 155 мм та інші снаряди, бронемашини, безпілотники, зимове спорядження і комплекти теплого одягу, системи дистанційного підриву RISE-1 та інші засоби.

Контекст:

Литва активно допомагає Україні від початку повномасштабного вторгнення РФ у лютому 2022 року. Наприкінці червня державна рада з оборони Литви підтримала план, який передбачає щорічне виділення щонайменше 0,25% ВВП на військову допомогу Україні. Але цього року уряд, імовірно, перевиконає цей план, повідомила його пресслужба.

На період 2024–2026 років Литва запланувала для України пакет військової допомоги у розмірі €200 млн, повідомляли на сайті міноборони країни.

24 серпня прем'єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте відвідала Україну. Вона підтвердила, що до вересня в Україну доправлять техніку й озброєння з анонсованого пакету допомоги, і оголосила, що Литва виділить Україні €35 млн на закупівлю військового обладнання