"Терористам не місце". Росію не обрали до виконавчої ради Організації із заборони хімічної зброї, Зеленський прокоментував

До складу виконавчої ради ОЗХЗ увійшла Україна
Фото: Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) / Facebook

Країну-агресора Росію вперше за довгий час не обрали членом виконавчої ради Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ). Про це з посиланням на перелік новообраних членів ради повідомив 29 листопада в мережі Х редактор Radio Free Europe / Radio Liberty з питань Європи Рікард Йозвяк.

Він зазначив, що Росія програла голосування Україні, Польщі й Литві, які стали одними із членів новообраної виконавчої ради ОЗХЗ.

Російське пропагандистське агентство ТАСС пише, що кандидатура РФ здобула 65 голосів за необхідних для обрання 66.

Рішення делегатів ОЗХЗ прокоментував у мережі Х президент України Володимир Зеленський.

"Росія вперше в історії не була обрана до виконавчої ради Організації із заборони хімічної зброї. ОЗХЗ є дуже авторитетною міжнародною організацією, і терористам у ній не місце. Водночас Україну, Польщу та Литву обрали на період 2024–2026 років. Україна активно сприятиме зміцненню ОЗХЗ. Я вдячний усім країнам, які підтримали наші кандидатури, а також не підтримали обрання Росії", – написав він.

Президент  України підкреслив, що "менше ніж за місяць Росія вперше в історії провалила три голосування до важливих міжнародних органів", і заявив, що "це логічний результат дій держави-терориста".

"Її роль у міжнародних відносинах падає, а ізоляція посилюється", – зазначив Зеленський.

Контекст:

До Організації із заборони хімічної зброї входить 193 держави. Рада є виконавчим органом ОЗХЗ, у її складі – 41 учасник.