Тимошенко: В Україні створена штучна, дуже добре і глибоко продумана монополія торгівлі ліками

Юлія Тимошенко: Це ще один прояв корупції, непрофесіоналізму і здирництва
Фото: ba.org.ua

Ціни на ліки в Україні можуть бути вдвічі або навіть утричі вищими, ніж у Польщі, Словаччині й інших європейських країнах, заявила лідерка партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко у своєму YouTube. Вона навела приклади з особистого досвіду своїх знайомих, які повернулися з дітьми з Європи і порівняли ціни в аптеках.

"Головна причина цього мародерства – в Україні створена штучна, дуже добре і глибоко продумана монополія торгівлі ліками, яка дозволяє ставити будь-які завищені ціни без жодного контролю і відповідальності. Це ще один прояв корупції, непрофесіоналізму і здирництва", – сказала Тимошенко.

Вона зазначила, що між виробниками та аптечними мережами є великі посередники, які встановлюють завищені ціни на препарати, обмежуючи доступ аптек до вигідніших умов закупівлі.

"Майже всі українські фармацевтичні заводи й аптечні мережі просто загнані до цих двох посередників у принизливе рабство і знаходяться під їхнім повним фінансовим і політичним диктатом. Якщо українські виробники ліків намагаються звільнитися від цього насилля, їм закривають доступ до продажу їхньої продукції в аптеках", – наголосила політикиня.

Тимошенко запропонувала чотири кроки для вирішення цієї проблеми, серед яких обов'язкове використання системи Prozorro для закупівлі ліків аптечними мережами, обмеження частки посередників, дозвіл на закупівлю іноземних ліків без реєстрації в Україні та покращення умов кредитування аптек. Вона наголосила, що партія вже підготувала і внесла відповідні поправки до законопроєкту про публічні закупівлі №11520 і буде відстоювати ці зміни в парламенті.

Тимошенко закликала владу, зокрема президента, міністра охорони здоров'я та Верховну Раду, негайно вжити заходів для врегулювання цієї ситуації.