Тимошенко заявила, що фейкові донори "Батьківщини" – родичі бізнесменів, які бояться відкрито підтримати її партію

Тимошенко: Ми цінуємо роботу журналістів-розслідувальників. Їхня робота небезпечна, і ви знаєте, скільки журналістів убили
Фото: ЕРА

Лідер парламентської фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко заявила, що влада знищує підприємства її прихильників, тому ті роблять пожертви на її виборчу кампанію від імені інших людей.

Українські бізнесмени фінансують партію "Батьківщина" через підставних осіб. Про це в ефірі програми "Право на владу" на телеканалі "1+1" заявила лідер парламентської фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко, відповідаючи на репліку журналіста програми "Наші гроші" Дениса Бігуса, що на її виборчу кампанію внесли дуже великі суми безробітні або касири супермаркетів.

"Ми цінуємо роботу журналістів-розслідувальників. І ми завжди вдячні за все, що вони роблять. Їхня робота небезпечна, і ви знаєте, скільки журналістів постраждало і скільки журналістів убили. Саме тому ми дуже уважно ставимося до будь-яких розслідувань, які стосуються, у тому числі, нашої команди", – заявила Тимошенко.

Вона повідомила Бігусу, що ознайомилася з матеріалами, після чого штаб зв'язався з деякими регіонами, щоб перевірити, звідки взялися великі пожертви.

"З'ясувалося, що ті середні підприємці, які хочуть сьогодні допомогти нам і перерахувати гроші, а нас підтримують по всій країні, вони не можуть цього зробити від себе, тому що миттєво відкриваються кримінальні справи, миттєво нищаться ці підприємці, забирається в них усе, що в них є. І це терор, який сьогодні йде по всій країні", – підкреслила лідер "Батьківщини".

За її словами, бізнесмени "знаходять своїх родичів", які не є підприємцями, і переказують гроші від їхнього імені.

У квітні 2017 року "Наші гроші" повідомляли, що на рахунки "Батьківщини" надходили внески від пенсіонерів у розмірі кількох тисяч гривень. Але донори розповідали журналістам, що не робили їх, оскільки ці суми більші, ніж їхня пенсія.

28 лютого 2019 року "Наші гроші" опублікували розслідування про фейкових донорів партії "Батьківщина". Журналісти опитали людей, які пожертвували великі суми на партію. Касир Наталка Зубар, яка переказала на рахунки партії приблизно 1,5 млн грн за півроку, заявляла, що передавала свою банківську картку племінниці. Співробітниця автомийки спочатку сказала, що не чула про внесок, пізніше заявила, що перераховані 460 тис. грн – це були її особисті накопичення. Більшість опитаних "донорів" уперше чула про свої пожертви.

Тимошенко в коментарі "Нашим грошам" висунула версію, що це може бути результатом діяльності спецслужб.