"Говорив брудні речі на адресу гаранта нашої Конституції". Тищенко пояснив, чому напав на Лероса в Раді

Тищенко (праворуч) заявив, що Лерос (ліворуч) "ображав інституцію президентства в державі Україна"
Фото: Yan Dobronosov / Facebook
Нардеп фракції "Слуга народу" Микола Тищенко готовий відповісти за бійку з позафракційним депутатом Гео Леросом. Про це Тищенко заявив журналістам у кулуарах парламенту, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Річ у тім, що в парламенті дуже багато емоцій і різних енергій, скажімо так. Тому коли йому було з місця сказано: "Будь ласка, за темою", він узагалі не відчував відповідальності перед суспільством. Він продовжував ображати, матюкатися, лаятися, говорити брудні речі й саме на адресу гаранта нашої Конституції", – пояснив Тищенко.

За його словами, у фракції "Слуга народу" вважають, що Лерос має скласти мандат за свої дії. Лерос же навесні 2020 року заявляв, що скласти мандат має сам Тищенко.

Водночас, коментуючи заяву голови фракції Давида Арахамії про необхідність тимчасово усунути їх із Леросом від участі в засіданнях, Тищенко підкреслив, що готовий відповісти за свою поведінку в парламенті, але "певні дії мають застосовуватися до всіх, хто був тоді біля трибуни".

Також він зазначив, що представники монобільшості звернулися до регламентного комітету з метою надання роз'яснень щодо висловлювань Лероса, який "ображав інституцію президентства в державі Україна".

Контекст:

Лерос 9 вересня із трибуни Верховної Ради вимагав від влади звіту про зрив спецоперації щодо вагнерівців. "Українців цікавить, хто із цієї парочки – пан [президент Володимир] Зеленський чи його секретарка [глава Офісу президента Андрій] Єрмак – злив цю спецоперацію. Пане Зеленський, ви можете скільки завгодно призначати своїх друзів, знайомих на керівні державні посади, але ви перетворюєте країну на мафію", – заявив нардеп.

Тищенко перервав виступ Лероса – підійшов до трибуни, відсунув мікрофон, потім схопив Лероса і відтягнув від трибуни. Спікер парламенту Дмитро Разумков оголосив перерву в роботі парламенту.

Лерос, коментуючи інцидент, заявив, що Тищенко – "це філія дій РНБО в парламенті", і сказав, що не подаватиме звернення в комісію з питань етики, тому що "на хворих людей не можна ображатися".

Арахамія повідомив що агітуватиме колег, щоб вони підтримали усунення Тищенка та Лероса від кількох пленарних засідань через інцидент.

Лероса обрали народним депутатом України 2019 року від партії "Слуга народу" (№23 у списку). У червні 2019 року, ще до обрання в Раду, його призначили позаштатним радником Зеленського. 2020 року Лерос кілька разів робив публічні заяви із критикою дій влади, зокрема керівника Офісу президента Андрія Єрмака. У березні Зеленський звільнив його з посади свого радника, у вересні Лероса офіційно виключили з парламентської фракції "Слуга народу".