Ткаченко заявив, що придбає частину накладу книжки про Стуса для українських бібліотек

Ткаченко: Творець темників вирішив знову виступити у звичній для себе ролі цензора
Фото: Олександр Ткаченко / Facebook

19 жовтня Дарницький районний суд Києва зобов'язав історика Вахтанга Кіпіані видалити з його книжки "Справа Василя Стуса" уривки, які містять інформацію про особу нардепа від "Опозиційної платформи – За життя" Віктора Медведчука. Міністерство культури та інформаційної політики України рекомендує книжку Кіпіані до читання. Про це заявив міністр культури України Олександр Ткаченко.

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко заявив, що за особисті гроші придбає частину накладу книжки журналіста, історика Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса", поширення якої суд заборонив на вимогу народного депутата від "Опозиційної платформи – За життя" Віктора Медведчука. Про це Ткаченко написав 20 жовтня у Facebook.

"Творець темників вирішив знову виступити у звичній для себе ролі цензора, та на допомогу йому прийшов український суд. Якими б емоційними не були вислови автора, але тепер про роль кума [президента Росії Володимира] Путіна у справі засудження радянською системою українського письменника знатимуть у рази більше людей. Так само, як його спроба заборонити роботу журналістів підштовхнула до Помаранчевої революції", – написав міністр.

Він зазначив, що Міністерство культури рекомендує книжку до читання.

"І поки справа буде в апеляції, особисто закуплю частина накладу для національних бібліотек", – резюмував Ткаченко.

Українського поета, дисидента Стуса 1980 року засудили до 10 років примусових робіт і п'яти років заслання за антирадянську діяльність. Адвокатом поета був Медведчук. У 700-сторінковій книжці Кіпіані "Справа Василя Стуса" зібрано архівні матеріали справи від арешту до смерті Стуса в таборі.

Перше засідання за позовом Медведчука до Кіпіані відбулося 2 жовтня 2019 року.

На засіданні 19 жовтня 2020 року Дарницький райсуд Києва частково задовольнив позов Медведчука і заборонив поширювати тираж книжки, у якій згадано політика. Суд визнав неправдивими три фрази з книжки, ще три – порушують право на використання імені Медведчука.

Директорка видавництва Vivat з маркетингу Катерина Аврамчук повідомила, що після оголошення рішення суддів весь наклад книжки розкупили за лічені секунди. Кіпіані заявив, що оскаржить рішення суду.

Протягом першого дня після рішення суду видавництву Vivat надійшло понад 9 тис. замовлень на книжку "Справа Василя Стуса". До цього видавництво поширило 19,9 тис. екземплярів.

У серпні 2018 року адвокат Медведчука вимагав видалити з фільму "Заборонений" про життя Стуса сцену процесу, в іншому випадку обіцяв добиватися заборони фільму через суд. Знімальна група вирішила залишити сцену у фільмі.