Журналіст Кіпіані заявив, що Медведчук вимагає через суд заборонити йому розповсюдження книги про Василя Стуса

Кіпіані готується до суду
Фото: Вахтанг Кіпіані / Facebook

Народний депутат від "Опозиційної платформи – За життя" Віктор Медведчук болісно ставиться до нагадувань про свою роль у долі українських дисидентів. Про це заявив журналіст, автор книги "Справа Василя Стуса" Вахтанг Кіпіані.

Депутат Верховної Ради від "Опозиційної платформи – За життя" Віктор Медведчук вимагає заборонити розповсюдження примірників книги журналіста, історика Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса". Про це Кіпіані повідомив 29 серпня у Facebook.

За його даними, перше засідання у Дарницькому районному суді Києва за позовом про захист честі, гідності та ділової репутації Медведчука має відбутися 2 жовтня.

"Медведчук вимагає заборонити розповсюдження цієї книги в будь-якій формі на будь-якій території. Юрисдикція українських судів тепер розповсюджується у нас на всі країни світу, де ця книга буде? Він хворобливо ставиться до згадування свого адвокатського минулого в тій частині, яка стосувалася захисту українських дисидентів. Його підзахисні Юрій Литвин і Василь Стус отримали максимальні вироки, і обидва загинули в таборі на Уралі. Йому як адвокату і людині не хочеться цього згадувати", – сказав Кіпіані 30 серпня в ефірі телеканала "Еспресо".

Він нагадав, що останнім часом майже всі публікації про роль Медведчука у процесах дисидентів оскаржують його юристи в судах.

У 700-сторінковій книзі зібрано архівні матеріали справи від арешту до смерті Стуса в таборі, повідомив автор.

Стуса в 1980 році було засуджено на 10 років примусових робіт і п'ять років заслання за антирадянську діяльність. Адвокатом поета був нинішній український політик, голова політради партії "Опозиційна платформа За життя" Віктор Медведчук.

У серпні 2018 року адвокат Медведчука вимагав видалити з фільму "Заборонений" про життя Стуса сцену процесу, в іншому випадку обіцяв домагатися заборони фільму через суд. Знімальна група вирішила залишити сцену у фільмі, який виходить у прокат 5 вересня.