"Це свинство". Аваков розповів, що до списку РНБО заносили за спонсорування опозиційних ЗМІ

Аваков заявив, що на засіданнях РНБО матеріали щодо питань, які розглядали, могли роздавати за п'ять хвилин до голосування
Фото: president.gov.ua
Колишній міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков в інтерв'ю каналу "Україна 24"яке вийшло в ефір 4 листопада, розповів про підготовку матеріалів до засідань Ради національної безпеки і оборони, до складу якої входив. За його словами, одним із приводів для введення РНБО санкцій щодо громадян України було фінансування опозиційного сайта "Цензор.НЕТ".

"Коли РНБО перетворилася на хайпі у штампування санкцій – це було неприпустимо. Я не хотів брати у цьому участь. Я приходив [на засідання РНБО] і чекав. Мені за п'ять хвилин до [початку засідання] давали теку. Я її відкривав і уважно читав, потім піднімав голову і казав: "Слухайте, а цю фірму сюди занесли на підставі чого?" Вони кажуть: "Як, ну подивіться, там є оперативна довідка. – "У мене таких довідок – повний стіл. І половина з них неправда, а половину треба доопрацьовувати. Це на підставі чого?" Це гігантська проблема, спрощення ситуації і те, що до нас повернеться через роки", – розповів ексміністр.

На думку Авакова, санкції проти своїх громадян Україна вводити не може.

"І на першому, другому засіданні РНБО у нас була дискусія, але цього не підтримали. У підсумку немає РНБО як виконавчого органу влади. [Членів] РНБО призначають та звільняють указом президента, тобто, по суті, рішення РНБО – це рішення президента. Я це навів як приклад: за кілька хвилин до голосування я, міністр внутрішніх справ, член РНБО з 10-річним стажем не мав на руках матеріалів... Я [секретарю РНБО] Олексію Данілову казав: "Це свинство взагалі. Ви з голоса прізвища назвали, а їх у мене у теці немає". Він: "Ну, не встигли розмножити", – додав ексміністр.

Він висловив думку, що ситуація з введенням санкцій проти нардепа від "Опозиційної платформи – За життя" Віктора Медведчука "погранична", але є й ситуації, коли санкції вводили просто за спонсорування опозиційного ЗМІ.

"Але там є висунуті обвинувачення в держзраді. Це одна ситуація. Але коли ти штампуєш список із 30 осіб і в залі дев'ять десятих знають, що, там, пана Сеяра [Куршутова] занесли до списку не через те, що він чотири роки тому був контрабандистом чи якісь до нього були питання, а через те, що він спонсорує опозиційний сайт "Цензор.НЕТ". Це не годиться", – додав Аваков.

Контекст:

Засідання РНБО проводять, зазвичай, щоп'ятниці.

Після введення кількох пакетів санкцій Зеленський заявляв, що пишається роботою цього органу, і називав дні, коли збирається РНБО, "чорними п'ятницями".