ЦВК зареєструвала Сущенка і ще трьох людей кандидатами в нардепи

Сущенко балотується у нардепи
Фото: Роман Сущенко / Facebook
Центральна виборча комісія 17 вересня зареєструвала чотирьох кандидатів у нардепи на проміжних виборах до Верховної Ради, призначених на 31 жовтня. Про це повідомила пресслужба ЦВК.

Комісія зареєструвала трьох кандидатів в окрузі №197 у Черкаській області  колишнього політв'язня Кремля, нинішнього першого заступника голови Черкаської облради Романа Сущенка від партії "Європейська солідарність", самовисуванця Леоніда Даценка і Григорія Козьму від Блоку Едуарда Гурвіца. В окрузі №184 у Херсонській області кандидаткою зареєстровано Тетяну Лазареву від партії "Миколаївці".

Раніше комісія вже зареєструвала п'ятьох кандидатів в окрузі №184 і дев'ятьох – в окрузі №197.

Контекст:

ЦВК призначила проміжні вибори в Черкаській (округ №197) і Херсонській (округ №184) областях на 31 жовтня. Депутати від цих округів достроково припинили повноваження за власними заявами: Олександр Скічко став головою Черкаської обласної державної адміністрації, а Ігор Колихаєв – мером Херсона.

Сущенко – колишній журналіст державного інформагентства "Укрінформ". Його затримали 30 вересня 2016 року у Москві. ФСБ назвала його кадровим співробітником української військової розвідки. Проти українця відкрили кримінальну справу за статтею "шпигунство". Судовий процес проводили у закритому режимі. Журналіст своєї провини не визнавав.

4 червня 2018 року суд у Москві засудив Сущенка до 12 років колонії суворого режиму.

7 вересня 2019 року його доправили в Україну в межах російсько-українського обміну утримуваними особами. Разом із ним додому повернулося ще 34 українці.

На місцевих виборах, які проводили 25 жовтня 2020 року, Сущенко балотувався від "Європейської солідарності", він пройшов до Черкаської облради. 4 грудня журналіста обрали першим заступником голови обласної ради.