"Політикани роздули ціну жіночого взуття в 10 разів". Міноборони України відреагувало на обговорення вартості взуття курсанток

Після публікації знімків того, як курсантки вчилися маршувати на підборах, розгорівся скандал
Фото: armyinform.com.ua
Ведучий телеканала "Київ" Олексій Кібкало у Facebook порахував, що вартість пари туфель, у яких маршируватимуть на параді українські курсантки, відповідно до тендера, становить 6,5 тис. грн, але помилився під час підрахунків.

Коли йому вказали на помилку, Кібкало видалив пост. Видання "ГОРДОН" зберегло скріншоти.

Кібкало припускав, що йдеться про корупцію, тому що компанія, яка виграла тендер, в інтернеті таке саме взуття продає за ціною 987 грн за пару.

Скріншот: Олекса Кібкало / Facebook

Міркування ведучого перепостив політолог Віктор Таран, він, звернувши увагу на помилку, закрив свій пост.

У мережі почалося обговорення вартості взуття, і пресслужба Міністерства оборони, реагуючи на пост Кібкала, згадала про корупцію у відомстві.

"У 2016–2018 році колишній заступник міністра оборони України, діючи умисно... і 476 млн грн збитків на закупівлі катерів та санітарних автомобілів для ЗСУ. Туфлі кажете?" – обурилися автори поста у Facebook.

Потім відомство пояснило, що за тендером закупили 5 тис. пар туфель за ціною 649,8 грн за пару.

"Політикани "роздули" ціну жіночого взуття в 10 разів, тобто з реальних 650 грн із ПДВ за одну пару до 6,5 тис. грн вигаданих. На хвилі громадського обурення "підлити масла у вогонь" корупційним скандалом – це методи відомих політичних інтриганів", – заявили в міністерстві.

Контекст:

1 липня Міністерство оборони України опублікувало фотографії з репетиції параду до Дня Незалежності, який відбудеться 24 серпня в Києві. На репетиції курсантки марширували у формі, у яку входить взуття на підборахНа цих знімках, за словами радниці головнокомандувача Збройних сил України з гендерних питань Вікторії Арнаутової, висота підборів у курсанток – 7 см.

Рішення Міноборони розкритикували політики і користувачі мереж, на засіданні Верховної Ради 2 липня міністру Андрієві Тарану подарували туфлі на підборах і закликали провести розслідування у зв'язку з парадом.

Арнаутова сказала, що курсантки на параді в День Незалежності маршируватимуть у черевиках на стійких підборах "висотою 5,4 см плюс-мінус 2 мм".

У міністерстві нагадали, що парадну форму для жінок-військовослужбовиць в Україні затвердили 2017 року. Там передбачено жіноче взуття з підборами. Нардепка від "Європейської солідарності" Ірина Геращенко підкреслювала, що підбори передбачено для взуття в парадній формі, але йдеться не про парад і плац.

Україна святкуватиме 30-ту річницю незалежності 24 серпня цього року.

Після обрання Володимира Зеленського президентом формат святкування Дня Незалежності змінився. У 2019 році на Хрещатику й Майдані Незалежності відбулися концерт та нагородження військовослужбовців, учителів та спортсменів. У 2020 році урочистості провели на Софійській і Михайлівській площах: українські зірки шоу-бізнесу виконали попурі з найвідоміших хітів, написаних за 29 років незалежності, а президент вручив нагороди військовослужбовцям, медикам, ученим і вчителям. Протягом двох останніх років у Києві проводили альтернативний Марш захисників України, в організації якого влада не брала участі.

У серпні 2020 року Зеленський заявив, що проводити військові паради в Києві зараз недоречно, а техніка має бути в районі проведення операції Об'єднаних сил на Донбасі. Тоді він пообіцяв провести парад в Україні після встановлення міцного миру на Донбасі.