Турчинов: Воєнна, інформаційна, економічна, енергетична, кіберагресія і тероризм із боку РФ – головні загрози для України

Турчинов заявив, що наслідки російської воєнної агресії можна порівняти тільки з кіберагресією Росії
Фото: turchynov.com

Найнебезпечнішою для України секретар РНБО Олександр Турчинов назвав загрозу воєнної агресії з боку Росії. Він заявив, що РФ може перейти до масштабної воєнної операції в разі, якщо спроби відновити контроль над Україною політично зазнають невдачі.

Воєнна, інформаційна, кібернетична, економічна, енергетична агресія і тероризм є головними загрозами для України з боку РФ. Про це секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов заявив виданню LIGA.net в інтерв'ю, опублікованому 5 лютого.

"Це не лише виснаження нашої країни внаслідок постійних воєнних провокацій на сході, продовження воєнної окупації частини Донбасу та Криму. Це також масштабне розгортання воєнної інфраструктури вздовж нашого кордону з Росією, орієнтація на ведення бойових дій в українському напрямку. Це свідчить про те, що якщо спроби РФ відновити контроль над Україною політично зазнають невдачі, вона може перейти до масштабної воєнної агресії", – заявив Турчинов.

На другому місці, на думку Турчинова, інформаційна загроза, на третьому – кібернетична. Водночас, за його словами, наслідки кіберагресії порівнянні для країни тільки з воєнною агресією.

Четвертою за значущістю загрозою Турчинов назвав економічну війну. Як приклад він навів блокування Росією роботи українських портів на Азовському морі та протидію транзиту українського експорту у країни Азії через територію РФ.

Ще однією важливою проблемою для України він уважає енергетичну загрозу, зокрема спробу РФ заблокувати українську газотранспортну систему.

Останньою у списку загроз для України Турчинов назвав загрозу тероризму з боку Росії, підкресливши, що “це далеко не весь перелік“.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

За даними Організації Об'єднаних Націй, від початку воєнних дій до кінця 2018 року на території проведення АТО/ООС загинуло щонайменше 13 тис. людей.

У зоні конфлікту періодично оголошують перемир'я. Останнє, за підсумками переговорів у Мінську, почалося 29 грудня 2018 року.