Туск привітав Францію з вибором свободи та рівності замість "тиранії фальшивих новин"

Туск: Вітаю французький народ
Фото: ЕРА

Голова Європейської ради Дональд Туск заявив, що народ Франції під час голосування на виборах віддав перевагу свободі, рівності та братерству.

Голова Європейської ради Дональд Туск привітав із перемогою на виборах у президенти Франції Еммануеля Макрона. Про це він написав у Тwitter.

"Вітаємо французький народ, який зробив вибір на користь свободи, рівності і братерства на противагу тиранії фальшивих новин", – підкреслив він.

Сьогодні у Франції проходив другий тур виборів президента. О 17.00 (за місцевим часом) явка становила 65,3%.

Макрон заявляв, що в разі перемоги зустрінеться зі своїми прихильниками на площі перед Лувром.

Видання "ГОРДОН" стежило за виборами в режимі онлайн.

Перший тур відбувся 27 квітня. У голосуванні брало участь понад 37 млн осіб (майже 78% від загальної кількості виборців). Перше місце з 24,01% голосів посів Макрон. Марін Ле Пен отримала 21,3%. Колишній прем'єр-міністр країни Франсуа Фійон із 20,01% голосів посів третє місце, лівий Жан-Люк Меланшон – четверте (у нього 19,58% голосів). Решта семеро кандидатів загалом набрали 15%.

Опитування, які проводили в перерві між двома турами голосування, віщують перемогу Макрона. За даними соціологічної служби Ipsos, лідер руху "Уперед!" отримає 63% в неділю, його суперниця – 37%.

За даними п'яти екзит-полів, які провели сьогодні, за Макрона проголосувало від 63% до 66% виборців. За Марін Ле Пен – від 34% до 37%.

Марін Ле Пен визнала перемогу Макрона.

Президент України Петро Порошенко привітав Еммануеля Макрона з перемогою і заявив, що розраховує на амбітну співпрацю з Францією та активізацію нормандського формату.